Sjećate se Fabrizia Brambille? Upozorenja o njemu ponovo kruže Facebookom

Radiosarajevo.ba
Sjećate se Fabrizia Brambille? Upozorenja o njemu ponovo kruže Facebookom
Arhiv / Fabrizio Brambilla, umjetnik iz Bologne, ponovo u centru pažnje

Sjećate se priče o Italijanu Fabriziju Brambilli? Vjerujemo da je svaki korisnik društvene mreže Facebook, prošle godine u periodu od jula do kraja oktobra, barem od jednog svog prijatelja dobio upozoravajuću poruku o ovom Italijanu koji "šalje pozive za prijateljstvo pa onda vam hakuje profil".

Ta priča koja je prošle godine bila aktuelna u Bosni i Hercegovini, ali i ostalim zemljama regiona, i ove godine je ponovo viralna. 

Naime, posljednji dana mnogo korisnici Facebooka od svojih prijatelja su dobili ovakvu ili sličnu poruku:

"Molim te javi svim svojim kontaktima sa svoje Messinger liste da ne prihvataju zahtjev za prijateljstvo od Fabrizio Brambilla. On ima fotografiju s jednim psom. On je haker i povezao je svoj sistem na tvoj account Faccebooka. Ako ga neko od tvojih prijatelja prihvati, bit će prikačen i na tebe, dakle osiguraj se da ga svi tvoji prijatelji prepoznaju. Hvala. Proslijeđeno kako je primljeno", navodi se u poruci koja se brzinom munje proširila mrežom prošle godine, a krenula je evo i - 2018.

Upozorenja o Fabriziju Brambilli ponovo kruže Facebookom - undefined

PrtScr: Upozorenja o Fabriziju Brambilli ponovo kruže Facebookom

Za sve ovo vrijeme, pravi Fabrizio Brambilla, umjetnik iz Bologne, ni kriv ni dužan živi svoj život, kači na svoj profil fotke i zanimljive sportske vijesti, i pojma ne bi imao da je postao takav "strah i trepet" među korisnicima Facebooka - da nisu počeli da mu prijete smrću.

I možemo samo da zamislimo kako su ga zbunile poruke na bosanskom ili hrvatskom jeziku u fazonu: "Koga ti to hoćeš da hakuješ, a majmune?" i "Gdje ti je taj pas da ga rasporim?".

Srećom, neki su se našli da mu objasne da je postao viral u Bosna i Hercegovini, bivšoj Jugoslaviji, ali izgleda i ostatku svijeta.

Bio je miran godinu dana i sada su ponovo počele biti aktivne identične i slične poruke, s tim da je pravi Brambilla postao izuzetno popularan u cijelom svijetu. Mada, i dalje sumnjamo da je njemu baš zabavno.

Inače, za ubuduće - profil na Facebooku nije moguće hakovati tako što ćete s nekim postati prijatelj.

Također, Facebook prati masovno dodavanje prijatelja i često taj potez označava kao spam, pa bi bilo koji nalog koji pokuša da za kratko vrijeme doda veliki broj ljudi vjerovatno bio obrisan.

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije