Samsung u Indiji otvorio najveću tvornicu pametnih telefona na svijetu

Radiosarajevo.ba
Samsung u Indiji otvorio najveću tvornicu pametnih telefona na svijetu
Južnokorejski Samsung Electronics Co. otvorio je najveću tvornicu na svijetu za proizvodnju mobilnih telefona u predgrađu New Delhija, glavnog grada Indije.

Nova tvornica, prostire se na otprilike 14 hektara zemljišta, a službeno su je otvorili indijski premijer Narendra Modi te predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, objavio je The Indian Express.

"Ovako velika tvornica pomoći će Samsungu da odgovori na veliku potražnju u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika u kojoj postoji 425 miliona korisnika pametnih telefona", izjavio je za Bloomberg Fasial Kawoosa iz CyberMedia Researcha.

Dio je ovo Modine inicijative Make in India kojom nastoji privući kompanije da svoja postrojenja grade upravo u Indiji, ne bi li tako ojačao domaću proizvodnju. Indija je tako u prošloj godini privukla 62 milijarde dolara stranih investicija, što je dosad najveći iznos za ovu azijsku zemlju.

Nova će tvornica imati kapacitet za proizvodnju 120 miliona pametnih telefona godišnje, a proizvodit će sve od jeftinijih modela koji će koštati manje od 100 dolara, pa do skupocjenog Galaxy S9 modela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije