Samsung najavio telefon sa savitljivim ekranom

Radiosarajevo.ba
Samsung najavio telefon sa savitljivim ekranom
Još od 2013. godine priča se o pametnim telefona sa savitljivim ekranima.

Samsung je prikazao prvi prototip ovakvog ekrana, a uprkos brojnim glasinama, na tržištu se još nije pojavio prvi telefon čiji se ekran može saviti, odnosno preklopiti.

Iz Samsunga su objavili kako je njihov cilj predstaviti uređaj sa savitljivim ekranom sljedeće godine – Koh Dong-Jin, predsjednik mobilnog odjela južnokorejske kompanije najavio je kako takav telefon namjeravaju predstaviti kao dio Galaxy Note branda.

Dodao je kako je predstavljanje ovakvog modela Notea njihov cilj za 2018. godinu, ali trenutno još postoji nekoliko prepreka, odnosno problema koje moraju riješiti tako da postoji mogućnost odgode predstavljanja najavljenog telefona. prensoi zimo.dnevnik.hr

Iako nije rekao o kakvim je problemima riječ, jasno je kako se u ovoj kompaniji ne žele požuriti samo kako bi što prije predstavili ovaj novitet te je Dong-Jin rekao kako njihov cilj nije proizvodnja malog broja uređaja koje će kupiti mali broj ljudi, već žele predstaviti “pravu stvar”.

Uređaj sa savitljivim tj. preklopnim ekranom mogao bi donijeti pravu revoluciju na mobilno tržište jer bi mogao zamijeniti i telefone i tablete.

Kada je ekran preklopljen može se koristiti kao klasičan telefon, no za gledanje videozapisa i slično bit će ga dovoljno samo otvoriti i telefon će se pretvoriti u tablet – ako Samsung uspije u razvoju ovakvog uređaja, korisnici bi u džepu mogli i nositi i telefon i tablet te više ne bi bilo potrebe za kupovinom/nošenjem dva uređaja.

Osim o savitljivom/preklopnom mobilnom uređaju, Koh Dong-jin govorio je i o Samsungovom pametnom zvučniku – najavio je suradnju s poznatom audio kompanijom Harman u razvoju zvučnika koji će konkurirati Amazonovom Echou, Googleovom Homeu te Appleovom HomePodu.

Za očekivati je da će ovaj zvučnik raditi sa Samsungovim glasovnim pomoćnikom Bixby, a trenutno nije poznato kada će se pojaviti na tržištu.

Šef Samsungovog mobilnog odjela spomenuo je i posljednji model Galaxy Notea napomenuvši kako je odaziv tržišta na Note 8 mnogo bolji od očekivanja te je samo u Južnoj Koreji zabilježeno oko 650 hiljada prednarudžbi i prije početka prodaje ovog telefona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije