Tehnološka prekretnica: Večeras predstavljanje najnovijeg iPhonea X

Radiosarajevo.ba
Tehnološka prekretnica: Večeras predstavljanje najnovijeg iPhonea X
Velika prekretnica dogodit će se večeras u Steve Jobs centru u Kaliforniji gdje će, tačno deset godina od legendarnog govora Stevea Jobsa i predstavljanja prvog iPhone, biti prezentiran osmi proizvod iz serije jednog od najpopularnijih smartphonea.

Riječ je o Appleovom iPhoneu 8, koji se još naziva i iPhone X, a s kojim će na tržište stići brojne novine iOS operativnog sistema i općenito Appleove novine.

Prije deset godina, zahvaljujući pokretanju ove serije smartphonea, Apple je zaradio milijarde dolara i postao je najvrijednija kompanija u historiji, prema tržišnoj vrijednosti, a danas će na dan važnog jubileja svojim korisnicima donijeti revolucionarne novitete, uz očekivanje da bi tržišna vrijednost kompanije sada mogla porasti na više od bilion dolara, što nikada nijednoj kompaniji nije uspjelo.

Tokom proteklih mjeseci objavljene su brojne glasine oko novih iPhonea, a prošlog vikenda procurile su informacije iz samog Applea, kada je jedan nezadovoljni zaposlenik medijima omogućio pristup najnovijoj verziji operativnog sistema iOS 11, u kojoj su otkrivene nove informacije o mobitelima.

iphone_osam_izgled_bloomberg.jpg - undefined

Novi nasljednici prethodnih iPhonea najvjerovatnije će nositi nazive iPhone 8 i 8 Plus, dok će potpuno novi model biti nazvan iPhone X, u čast desete godišnjice predstavljanja prvog iPhone mobitela. 

Njegova početna cijena bit će vjerovatno hiljadu dolara, a on će ponuditi brojne novitete među kojima je najveći OLED ekran, koji će zauzimati gotovo cijeli predji dio ekrana. Dijagonala će iznositi 5.8 inča, a sa stražnje strane se očekuju dvije kamere, dok će prednja kamera imati tehnologiju za 3D prepoznavanje lica.

Ovaj uređaj imat će najjači hardver do sada, mogućnost bežičnog punjenja, odnosno podršku za brzo punjenje putem kabela, a stražnji dio kućišta bit će napravljen od stakla.

Ipak, iako je predstavljanje novog iPhonea najavljeno za večeras, svi korisnici morat će sačekati oktobar, kada je najavljeno puštanje u prodaju novog, supermodernog smartphonea iz Applea.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije