Samsung i iPhone su najpopularniji telefoni na svijetu

Radiosarajevo.ba
Samsung i iPhone su najpopularniji telefoni na svijetu
Objavljene su informacije posljednjeg istraživanja o stanju na tržištu pametnih telefona i prodaji, odnosno popularnosti mobilnih uređaja, koje je radila kompanija Strategy Analytics.

Riječ je o podacima za drugi ovogodišnji kvartal, odnosno o razdoblju između aprila i juna, pa nije teško zaključiti koji su najpopularniji, odnosno najprodavaniji telefoni na svijetu – iPhone i Samsungov S8, odnosno S8+. 

Najpopularniji telefon tako je Appleov iPhone – sedmica je isporučena u skoro 17 miliona primjeraka, čime je ovaj smartphone zauzeo 4,7 posto tržišta, dok je veći model "sedmice" drugi najpopularniji telefon. Isporuke iPhonea 7 Plus u ovom razdoblju iznosile su 15,1 milion te je ovaj uređaj zauzeo 4,2 posto tržišta.

Najpopularniji Android na svijetu u drugom kvartalu bio je, naravno, Samsungov Galaxy S8 čiji je broj isporuka premašio deset miliona, čime je zauzeo 2,8 odsto tržišta, dok je broj isporuka većeg modela S8+ dosegao 9 miliona. Peto mjesto na ovoj listi zauzima Xiaomijev smartphone Redmi 4A s 5,5 miliona isporuka. 

Tokom ovog tromjesečnog razdoblja ukupno je isporučeno više od 360 miliona pametnih telefona, a bit će zanimljivo vidjeti kako izgledaju liste najpopularnijih telefona u trećem, a pogotovo četvrtom kvartalu kada počne prodaja novog modela Samsungovog Galaxy Notea, novih iPhonea, Nokije 8, LG-jevog modela V30 i Googleovih Pixel 2 pametnih telefona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije