Samsung Galaxy Note9: Zašto je ovo jedan od najboljih mobitela na tržištu

Radiosarajevo.ba
Samsung Galaxy Note9: Zašto je ovo jedan od najboljih mobitela na tržištu
Foto: Radiosarajevo.ba / Fotografije Samsungom, needitirane

Samsung, tehnološki gigant, već godinama predvodi tržište mobilne telefonije, dok drugi prate trendove koje on postavlja.

Jedan od trenutnih gospodara ovog tržišta svakako je njihov najnoviji model (Samsung Galaxy S10 Plus, o kojem uskoro također pišemo), no jedan njihov mobitel, također nove generacije, pravi je atraktivni dragulj i danas pričamo o njemu.

Riječ je o Samsungu Galaxy Note9, mobitelu u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled.

Iznimnog dizajna, sa ekranom veličine 6.4 inča i dodatnim specifikacijama - Quad HD+ Super AMOLED (2960x1440), koji se proteže od-do zaobljenih rubova. Po defaultu je u Full HD-u, ali možete promijeniti na Quad u postavkama.

Okvir je aluminijski, a staklo s obje strane. Na poleđini je staklo, u mat varijanti, pa vam otisci neće ostajati na poleđini (probali smo ljubičastu boju modela), a staklo na prednjoj strani je Gorilla Class 5. Ipak, savjet za sve vas koji se odluče na ovog atraktivnog "robota" jeste da se, za svaki slučaj, osigurate bar sa silikonskom maskom.

Samsung Note 9 - undefined

Foto: Samsung: Samsung Note 9

Ovaj Samsung napravio je veliku promjenu, kako kažu "ispod haube", u odnosu na svog prethodnika, Notea 8. Podsjetimo da je "devetka" izašla u drugoj polovini prošle godine.

Tu su zadivljujući tehnološki detalji i značajno povećanje kapaciteta baterije (4000mAh - prethodnik je imao 3300mAh). 

Kad smo kod baterije, vrijedi naglasiti da smo, nakon cjelodnevnog korištenja, na kraju dana ostajali s nekih 30 posto baterije (Wireless i Bluetooth nismo gasili, kao ni usluge vezane za lokaciju). Inače, trebalo nam je oko sat i 40 da ga napunimo u potpunosti.

Ima dva slota, jedan za Nano SIM, drugi za MicroSD (do 512 GB), dok postoji i tzv. hibrid koji dozvoljava i dvije SIM kartice ili opciju sa MicroSD-om. 

Što se tiče memorije - dva modela su moguća. Jedan dolazi sa 6 GB RAM memorije i 128 GB pohrane, što je dovoljno impresivno, ali za super zahtjevne, tu je i varijanta sa 8 GB RAM memorije i čak 512 GB pohrane. Kako je razlika u cijeni prilična, ova prva varijanta bit će dovoljna za većinu, a eksperti poručuju kako je pametnije uložiti u dobru MicroSD karticu, nego kupiti 512 GB model. 

Usporedbe radi, brojni računari u našoj zemlji danas rade sa 4 GB RAM memorije, te imaju možda i manje prostora za pohranu. To dovoljno svjedoči o snazi ovog odličnog mobitela i u verziji sa 6 GB RAM-a.

Pokreće ga Android 8.1 (Oreo) i Exynos 9810 procesor, kojeg je Samsung imao i na Galaxy "devetkama" (verzije i S9 i S9 Plus). Ako vas zanimaju detalji - tu su četiri jezgre 2,7 GHz Mongoose M3 i četiri jezgre 1,8 GHz Cortex-A55, kao i grafički koprocesor Mali-G72 MP18. 

Primjetit ćete i da se telefon zagrijava rijetko i ako se zagrije, to je vrlo slabo, a rezultat je to novog rashladnog sistema koji ima tri puta šire cijevi, pa se toplina bolje raspoređuje unutar cijelog mobitela.

Provjerite li telefon, recimo, Geek Benchom dobit ćete impresivne rezultate: 3,750 na testu za jednu jezgru, a 9,016 za tzv. multi-core. Ovo su rezultati na samom vrhu androida, a model koji ima 2 GB RAM-a više vjerovatno sjedi na samom tronu.

Samsung Note 9 - undefined

Foto: Samsung: Samsung Note 9

Sve navedeno garantira besprijekorno funkcioniranje mobitela, fascinantnu brzinu otvaranja aplikacija te nesmetano korištenje i prelaz na aplikacije koje odaberete na Edge Sidebaru.

U jednom trenutku smo imali 25 otvorenih aplikacija u pozadini, a telefon je radio bez zastoja i zagrijavanja.

Nismo primijetili nikakav "lag" prilikom prelaska na otvorene aplikacije ili kod otvaranja novih, nesmetano se igraju igre, mijenjaju opcije - kao što je paljenje S olovke, download, gledanje HD videa i surfanje internetom. Što se tiče tehničkih performansi, Note 9 je tehnički titan koji je zacementirao reputaciju Samsunga kao lidera na polju mobitela.

Ovdje treba spomenuti da kombinacija Super AMOLED displeja i Dolby Atmos zvuka daju genijalno iskustvo igranja igrica, čak i kad je riječ o svijetlom, brzom i agresivnom svijetu Fortnitea.

Fortnite na NOte 9 - undefined

Foto: Samsung: Fortnite na NOte 9

Mobitel je ovo koji je otporan na prašinu i vodu i ima oznaku IP68, što znači da je izdržao na dubini do 1.5 metar, do 30 minuta. Dakako da, zbog cijene uređaja, ne preporučujemo da ovo testirate, ali lijepo je znati da telefon ima certifikat ako se nađete u ovoj situaciji.

Vrijedi naglasiti da je obogaćen mnoštvom senzora, tu je onaj za prepoznavanje irisa u oku, za pritisak, za ubrzanje, barometar, senzor za otisak prsta, žiro-senzor, geomagnetni i još mnogi drugi.

Što se tiče biometrije,  čitač za otisak prsta sada je na poleđini mobitela, ispod kamere, a moguća je i provjera oka te prepoznavanje lica.  Oba senzora nalaze se naprijed, jedan je pored prednje kamere i telefonske slušalice koja je i zvučnik (pa sad, u kombinaciji s donjim, imamo vrhunski stereo ugođaj), a drugi dole, kraj otvora za USB-C. Moguće je i dalje uključiti i slušalice (bravo za Samsung!).

Inače, uz vrhunske AKG slušalice, u paketu ćete dobiti i brzi punjač, dva USB adaptera za spajanje memorijskih stikova i sl. Sistem za zvuk koji dolazi uz Note 9 je Adapt Sound, koji vam omogućava da profil zvuka prilagodite svojim godinama ili da ga potpuno personalizirate tako što ćete napraviti test koliko dobro čujete - za ovo ćete morati staviti slušalice. 

Kod Samsunga standardno - na desnoj strani je tipka za 'power', a zvuk se pojačava na lijevoj. Desit će vam se često da umjesto nje pritisnete tipku za Bixbija, koji je u našoj redakciji naišao na pomiješane reakcije. Jedni su se teško na njega navikli, dok su drugi uživali i iskoristili sve što pruža. Riječ je, inače, o Samsungovom ličnom asistentu.

Bixby, pored tipke i lijevog swipea, možete pozvati i tako što kažete Hi, Bixby (još nema opcija za naše govorno područje) i asistent će se upaliti u prosjeku osam od deset puta. Bixby uči bolje nego ikad prije, pa se trudi ponuditi vam sadržaj koji bi vas zanimao, no odgovori još nisu na nivou na kojem biste željeli. Ponekad ih nismo ni dobili, a, npr, na pitanje Hi, Bixby, how long will it take me from home to work (koliko nam vremena treba od kuće do posla), upalio bi nam - vremensku prognozu. No, i ovo je nešto na čemu Samsung predano radi. 

Ukoliko vam je Bixby potreban samo da otvorite aplikacije, pošaljete poruke, tražite muziku i čekirate prognozu i kalendar, uživat ćete u novom frendu. 

Samsung Bixby - undefined

Foto: Samsung: Samsung Bixby

Olovka na ovom telefonu itekako je unaprijeđena od prethodnika.

Povezana je Bluetoothom, pa će vam pomoći da se uslikate čak i 10 metara udaljeni od mobitela! To ćete napraviti tako što dugo držite S tipku, kratki klik prebacit će kameru na selfie, a dupli klik je za grupnu fotografiju. 

Olovku možete koristiti i da prikazujete slajdove - ukoliko često imate prezentacije uživat ćete u opciji -pauzirati i reproducirati video, a programeri će moći čak i da ubace i napredne BLE funkcije u aplikacije koje kreiraju!

Baterija na olovci također je dugotrajna, a da je napunite (i da traje nekih pola sata) trebat će vam samo 40 sekundi.

Imamo sada i opciju da provjerimo da li nam se istrošila baterija na olovci, a ono što je posebno interesantno jeste da sada možete zapisivati bilješke i kada je telefon zaključan - izvucite olovku i samo počnite. Trebalo nam je neko vrijeme da se naviknemo i otkrijemo opcije za spašavanje bilješki, ali i ta prilagodba je prilično kratko trajala.

Kad smo kod prilagodbe, treba primijetiti da su kolege koje su prešle s mobitela drugih kompanija, u početku imali problema s tastaturom. Ali, i to je ubrzo riješeno s postavkama i opcijama koje Samsung omogućava.

A, tek fotografije...

Fotografije Samsungom, needitirane - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Fotografije Samsungom, needitirane

Dvije 12 MP kamere nazad - jedna imao širokougaonu leću i promjenjihovi otvor blende, a druga je telefoto, obje su optički stabilizirane - ovo znači da, iako vam se tresu ruke, fotke neće biti mutne.

Naravno, nudi se, kako nas je Samsung i navikao, široka lepeza opcija za snimanje - Auto, Pro, Panorama, Live Focus, Super Slow Motion (960 fps pri 720p) i AR Emoji/Selfie

Tu je i ekskluziva zvana 'scene optimizer', Samsungov izum koji vam omogućava da upalite kameru, a ona namjesti sve opcije za savršenu fotografiju.

Zahvaljujući ovoj 'magiji', uspjeli smo napraviti sljedeću fotografiju smrdljivog martina, insekta koji se pojavio na prozoru naše terase. Pogledajte fotku koju nismo editovali ni na koji način, niti smo prilagođavali opcije na kameri:

Fotografije Samsungom, needitirane - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Fotografije Samsungom, needitirane

Prednja kamera ima 8 MP.

Mobitel su testirali i naši fotoreporteri. Rezultat toga možete vidjeti u našoj fotogaleriji, a Note 9 pravio nam je društvo i na otvaranju Aladže u Foči, gdje je nastao video koji možete pogledati OVDJE.

Ovo je i panorama Sarajeva, za koju je zaslužan naš Faruk Zametica.

Fotografije Samsungom, needitirane - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Fotografije Samsungom, needitirane

Ono što je mala zamjerka na snimanje videa, jeste da se ne mogu snimati u HDR-u, no superiorna opcija 'slow motiona' nadoknadit će žal za HDR-om.

Ukoliko ste jedan ili jedna od onih koji vole snimati fotke i videa, ovdje ćete pronaći savez moćnih kamera koje, uz mnoštvo opcija i različitih funkcija, garantiraju uživanje bez prestanka u vašem hobiju. Po danu i po noći.

Ovo je jedna od noćnih fotografija koju je napravio naš fotoreporter Admir Kuburović.

Fotografije Samsungom, needitirane - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Fotografije Samsungom, needitirane

Zanima li vas i DeX opcija - Samsungov "fazon" da mobitel pretvorite u laptop - obradovat će vas činjenica da više ne morate kupovati specijalne dodatke već samo USB-C - HDMI (DisplayPort) kabl kojeg spajate na monitor ili televiziju. Odlična stvar za koju vam treba još samo bluetooth tastatura (ekran mobitela postaje trackpad kao na laptopu) a sve funkcioniše bez problema.  

I, pitate se kakva je presuda?

Iskreno, ovo je telefon čiji je jedini problem - cijena.

No, kako je danas stigla i deseta generacija Samsungovih mobitela, cijena je malo "pala", pa ga možete dobiti po pristojnoj ponudi, recimo na rate, dok je cijena novog mobitela u prodavnicama oko 1.500 KM.

Samsungove Note verzije zaista su uvijek nudile najbolje i za najzahtjevnije i vrijedi istaći da, zbog superiorne S Pen olovke, zaista nema konkurenciju.

Ocjena je da se radi o trenutno jednom od najboljih Androida na svijetu koji će se dopasti svima - profesorima, radnicima, gadget freakovima, fotografima, gejmerima, onima koji vole muziku ili vole gledati filmove. Ovdje nema kompromisa, sve je savršeno i radi kako treba.

Treba imati u vidu i da, ako već pričamo o mobitelima, cijena je opravdana s obzirom na to šta sve nudi, a možda i naglasiti da model konkurencije  košta skoro 400 KM više. 

Tako da, ako ga možete priuštiti, ovo je telefon koji svakako i bez razmišljanja preporučujemo. 

Puna specifikacija

Dizajn/dimenzije/kućište/boje

Visina 161.9 mm
Širina 76.4 mm
Debljina 8.8 mm
Težina 201 g
Dostupne boje Crna
Ljubičasta
Plava
Bakar
Srebrna
Bijela
Materijal kućišta Staklo
Aluminijska legura
Certifikat IP68

Ekran

Dijagonala 6.4 inča
Vrsta Super AMOLED
Rezolucija 1440 x 2960 točaka
Gustoća (ppi) 514 ppi
Postotak prednje površine 84.32 %
Dodatne karakteristike Kapacitivni
Multi-touch
Otporan na ogrebotine
Ostalo Corning Gorilla Glass 5
Dual Edge display
Always-On Display
podrška za VR
HDR10

Procesor

Procesor (CPU) Ekynos  9810
Vrsta jezgri (CPU) 4x 2.8 GHz Kryo 385, 4x 1.8 GHz Kryo 385
Broj jezgri (CPU) 8
Radni takt (CPU) 2.8 GHz
Grafika (GPU) Adreno 630
Radni takt (GPU) 710 MHz

RAM

RAM 6 GB
8 GB
Vrsta RAM-a LPDDR4X
Broj kanala RAM-a Dvokanalna
Frekvencija RAM-a 1866 MHz

Interna memorija

Interna memorija 128 GB
512 GB
Ostalo UFS 2.1

Memorijsko proširenje

MicroSD Da

Prednja kamera

Rezolucija fotografija 8 MP
Senzor kamere Sony IMX320 Exmor RS
Otvor blende f/1.7
Rezolucija videa 2560 x 1440 točaka, 4 MP
Broj sličica u sekundi (fps) 30 fps
Ostalo Sensor size - 1/3.6"
Pixel size - 1.22 μm
Focal length (35 mm equivalent) - 25 mm
Angle of view - 80°
Auto HDR

Stražnja kamera

Rezolucija fotografija 12 MP
Senzor kamere Sony IMX345 Exmor RS
LED bljeskalica Dual LED
Otvor blende f/1.5 - 2.4
Rezolucija videa 3840 x 2160 točaka, 8 MP
Broj sličica u sekundi (fps) 30 fps
Mogućnosti kamere Autofocus
Continuous shooting
Digital zoom
Optical image stabilization
Geotagging
Panorama
HDR
Touch focus
Face detection
White balance settings
ISO settings
Exposure compensation
Self-timer
Scene mode
RAW
Ostalo Sensor size - 1/2.55"
Pixel size - 1.4 μm
Phase detection with Dual Pixel
Object tracking AF
Dual OIS
High CRI LED flash
Focal length (35 mm equivalent) - 26 mm
Angle of view - 77°
2160p @ 60 fps
1080p @ 240 fps
720p @ 960 fps
Secondary rear camera - 12 MP
Sensor size - 1/3.4"
Pixel size - 1.0 μm
Aperture size - f/2.4
Focal length (35 mm equivalent) - 52 mm
Angle of view - 45°

Operativni sistem

Operativni sistem Android 8.1 Oreo
Android 9.0 Pie
Sučelje Experience 9.5
One

SIM kartice

Vrsta SIM kartica Nano-SIM
Broj SIM kartica 1

Mreže

2G GSM GSM 850 MHz
GSM 900 MHz
GSM 1800 MHz
GSM 1900 MHz
3G UMTS UMTS 850 MHz
UMTS 900 MHz
UMTS 1700/2100 MHz
UMTS 1900 MHz
UMTS 2100 MHz
4G LTE LTE 700 MHz Class 13
LTE 700 MHz Class 17
LTE 800 MHz
LTE 850 MHz
LTE 900 MHz
LTE 1700/2100 MHz
LTE 1800 MHz
LTE 1900 MHz
LTE 2100 MHz
LTE 2600 MHz
LTE-TDD 1900 MHz
LTE-TDD 2300 MHz
LTE-TDD 2500 MHz
LTE-TDD 2600 MHz
LTE 700 MHz
LTE 600 MHz

Baterija

Kapacitet 4000 mAh
Vrsta baterije Litij Polimerska
Punjač 5 V / 2 A
9 V / 1.67 A
Brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 2.0
Dodatno Bežično punjenje
Brzo punjenje
ne može se izvaditi

Povezivost

Wi-Fi 802.11a
802.11b
802.11g
802.11n
802.11n 5GHz
802.11ac
Dual band
Wi-Fi Hotspot
Wi-Fi Direct
Bluetooth 5.0
Bluetooth mogućnosti A2DP
AVRCP
DIP
HFP
HID
HSP
LE
MAP
OPP
PAN
PBAP/PAB
GPS navigacija GPS
A-GPS
GLONASS
BeiDou
Galileo
USB USB Type-C
USB inačica 3.1
USB funkcije Charging
Mass storage
On-The-Go
Povezivost (ostalo) Computer sync
OTA sync
Tethering
NFC
ANT+
Senzori Proximity
Light
Accelerometer
Compass
Gyroscope
Barometer
Čitač otiska prsta
Hall
Heart rate
Iris sensor
FM radio Ne
Ulaz za slušalice Da

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije