Video / Samo u Japanu: Roboti traže srodnu dušu i upoznavaju potencijalne parove

24. 07. 2019. u 14:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Japan mnogi nazivaju zemljom ekstrema.

Naime, s jedne strane veoma drže do tradicije i običaja, a s druge su jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja na svijetu.

No posljednjih se godina Japan bori s problemom malog broja brakova.

Mladi ljudi sve duže ostaju živjeti sa svojim roditeljima, a oni koji se i osamostale teško se odlučuju na brak i zasnivanje svoje porodice.

Stoga ne iznenađuje što su sve popularnija "brza upoznavanja" na kojima sudionici u roku od tri minute pokušavaju saznati što je više moguće jedni o drugima i tako, možda, pronaći svoju srodnu dušu.

No japanska "brza upoznavanja" pomalo su drukčija od upoznavanja u ostatku svijeta.

IT kompanija CyberAgent predstavila je "robotsko spajanje" odnosno "brzo upoznavanje" pomoću robota.

Organiziraju susrete na kojima potencijalni parovi sjede jedni nasuprot drugima, ali tokom tri minute ne izgovore ni riječ. To za njih odrađuju roboti.

Prije samog susreta, zainteresirani sudionici ispunjavaju iscrpan upitnik u kojem opisuju svoje interese, što vole i ne vole, osnovne podatke o sebi, a ti se odgovori potom ubacuju u memoriju robota.

Za mnoge je ideja da sjede s nekim za istim stolom i gledaju u dva robota koja govore o njima, zastrašujuća. No za brojne je Japance, koji se bore sa sramežljivošću, ovo izvrstan način probijanja leda, piše Zimo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA