Ruski naučnici tvrde da su uspjeli nemoguće: Promijenili smo tok vremena

Radiosarajevo.ba
Ruski naučnici tvrde da su uspjeli nemoguće: Promijenili smo tok vremena
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ruski naučnici s moskovskog Instituta fizike i tehnologije, uz pomoć kolega iz Švicarske i SAD-a napravili su nešto što se protivi zakonima fizike. Pomoću kvantnog računala uspjeli su promijeniti tok vremena.

Koristeći elektrone i principe kvantne mehanike, istraživači su uspjeli vratiti vrijeme. Tačnije, bilo ko tko je u tom trenutku promatrao računar gledao bi događaje kao da se vrijeme vratilo nekoliko sekundi unatrag.

Ovo otkriće ne samo da bi moglo promijeniti naše shvatanje i upotrebu kvantnih računara te kvantne mehanike, već i neke fizikalne zakone. Iako je trenutna tehnika prilično komplicirana, istraživači se nadaju da bi se ona s vremenom mogla popraviti, postati pouzdanija i preciznija. 

U istraživanju objavljenom u Scientific Reports navodi se kako je za provođenje istraživanja korišten IBM-ov kvantno računar.

Voditelj istraživanja, dr. Gordey Lesovik istaknuo je kako su “umjetno stvorili stanje koje se razvija u smjeru suprotnom od onoga u kojem se kreće termodinamička strelica vremena", piše Zimo.co.

Tokom eksperimenta istraživači su otkrili da ako koriste samo dva qubita (sastavni dio kvantnog računala), ostvaruju uspjeh u čak 85 posto slučajeva. No kad dodaju još jedan qubit, pojavljuju se greške i stopa uspjeha opada.

Nadaju se da će uspjeti doraditi algoritam kako bi se obuhvatilo još više qubita i smanjio broj grešaka, odnosno povećala preciznost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije