Svemir / Ruska i Japanska kompanija prave robota kojeg će poslati na Mjesec

14. 12. 2019. u 15:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ruska kompanija Android Tehnology i japanski startup GITAI planiraju da naprave robota koji će funkcionisati na površini mjeseca, rekao je izvršni direktor ruske kompanije Jevgeni Dudorov za TAS S.

"Kolege iz Japana razmišljaju otprilike u istom pravcu kao i mi, posmatrajući korak po korak dizajn robotskih sistema za istraživanje bliskog i dalekog svemira. I jedni i drugi identifikujemo Mjesec, odnosno robotske sisteme koji bi mogli da funkcionišu i obavljaju zadatke na Mjesecu kao naš osnovni cilj", rekao je on.

Prema Dudorovu, GITAI se specijalizovao za antropomorfne robote i koristi kontrolere slične onima koje je razvila Android Tehnology. Uređaj omogućava upravljanje robotima u režimu za avatar, tokom kojeg bi oponašao radnje ljudskog kontrolera da bi izveo određene manipulacije.

Preliminarni dogovor o saradnji postignut je kada su japanski predstavnici kompanije posetili Rusiju ove nedjelje.

"Potpisaćemo sporazum o saradnji. Kasnije ćemo napraviti zajedničku strukturu planova za 2020, 2021. i druge godine ", rekao je Dudorov i dodao da će dogovor uskoro biti potpisan.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Rusija Japan Mjesec

NEMA KOMENTARA