Letjelica koja se srušila na Mjesecu nosila hiljade malih, super otpornih bića

Radiosarajevo.ba
Letjelica koja se srušila na Mjesecu nosila hiljade malih, super otpornih bića
Foto: BBC / Tardigrade u svemiru

Izraelska lunarna letjelica Beresheet srušila se na površinu Mjeseca 11. aprila ove godine, no na našem satelitu, kako se čini, ostavila je nešto više od hrpe metala.

Naime, u letjelici je bilo hiljade malih bića - vodenih medvjeda ili tardigrada. 

Zašto je ovo važno?

Pa, tardigrade su najotpornija bića koja poznajemo. Toliko su izdržljive da su ih pronašli da žive na vanjskim dijelovima Međunarodne svemirske stanice.

Drugim riječima - sada vjerovatno ima života na Mjesecu!

Tardigrade s Beresheeta ipak se, vjerovatno, ne kreću po površini Mjeseca jer su ih naučnici prvo dehidrirali, no naučnici ističu kako tardigrade mogu oživjeti godinama nakon ove procedure. 

Što se tiče opasne klime na površini Mjeseca, pa tardigrade mogu preživjeti temperature i do minus 200 stepeni Celzija. Prethodno je kineska lunarna letjelica Chang'e-4 otkrila da je najniža temperatura na mjesecu minus 147. 

Dakle, iako još uvijek nije jasno koliko dugo tardigrade mogu preživjeti, jedno je sigurno - ljudi su upravo slučajno kontaminirali Mjesec živim bićima sa Zemlje!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije