Rover Perseverance prvi put napravio kisik na Marsu

1
Radiosarajevo.ba
Rover Perseverance prvi put napravio kisik na Marsu
Foto: EPA-EFE / Rover Perseverance

Rover NASA Perseverance transformisao je ugljen dioksid iz Marsove atmosfere i pretvorio ga u kiseonik, što je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.

"Ovo je ključan prvi korak ka pretvaranju ugljen dioksida u kiseonik na Marsu", rekao je u srijedu Jim Reuter, jedan od pomoćnika direktora u NASA.

Eksperiment se desio 20. aprila, a NASA se nada da će naredne verzije eksperimentalnog materijala pomoći da jednog dana i čovjek koristi transformisani kiseonik sa Marsa.

Astronautima koji budu išli u misiju na Mars će to pomoći da ne nose sa sobom velike količine kiseonika kako bi uspjeli da se vrate na Zemlju.

Eksperiment je urađen pomoću eksperimenta "MOKSI" (The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), što je kutija veličine akumulatora i nalazi se na prednjem dijelu rovera.

Koristi struju i hemijske procese kako bi razdvojila molekule C02, praveći kiseonik sa jedne strane i ugljen monoksid, sa druge.

U prvom pokušaju, dodaje Glas Amerike, "MOKSI" je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno za astronauta da diše deset minuta u normalnim aktivnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije