Rolex Daytona: Zašto je ručni sat dostigao cijenu od 15,3 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Rolex Daytona: Zašto je ručni sat dostigao cijenu od 15,3 miliona eura
Na aukciji kuće Philips u New Yorku jedan naizgled obični ručni sat dostigao je fantastičnu cijenu od 17,75 miliona dolara (15,3 miliona eura).

Toliko je anonimni kupac ponudio za sat Rolex Daytona s crnim kožnim kaišom, bijelim brojkama, srebrnim kazaljkama…

Vrijednost sata je u osobi koja ga je koristila. Legendarni američki glumac Paul Newman (1925-2008) bio je vlasnik sata koga je s ponosom nosio u javnosti, bez razlike da li su to bili filmski ili nastupi u automobilskom sportu.

Ko ne zna: Newman je bio uspješan s kacigom, osvojio je, između ostalog, drugo mjesto na utrci 24 sata Le Mansa, bio tim pobjedničke ekipe na 24 sata Daytone.

Sat Rolex Daytona upravo je povezan s automobilskim sportom, ne samo zbog imena koje asocira na čuvenu američku stazu.

Newmanu je početkom '70-ih godina prošlog stoljeća sat poklonila supruga – američka glumica Joanne Woodward – kao hamajliju u opasnom sportu. Zaista, Paul Newman je, kao rijetko koji takmičar u automobilskom sportu, izbjegao velike udese i povrede.

Sa svakim pojavljivanjem čuvenog glumca u javnosti jačao je mit o satu Rolex Daytona koji je neobjašnjivo nestao 1984. godine. Kasnije se saznalo da je Newman sat poklonio tadašnjem mladiću svoje kćerke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije