Roboti u policijskim organima: Amerikanci uveli robotske pse u svoje redove

Radiosarajevo.ba
Roboti u policijskim organima: Amerikanci uveli robotske pse u svoje redove
PrtScr / Novi članovi američke policije

Svaki put kada se pojavi neki novi video robota koje razvija kompanija Boston Dynamics dio javnosti se zapita na koje će se sve načine ovi (pomalo) zastrašujući tehnološki proizvodi koristiti u budućnosti.

Pa, sada imamo i prve primjere. Policija u američkoj državi Masačusetsa, naime, već testira upotrebu četveronožnog robota zvanog Spot. I, iako Spot još uvek nije opremljen oružjem, dokumenti koji su objavljeni pružaju zabrinjavajući pogled u "Robocop" budućnost, piše Gizmodo.

Robota, koji je već dostupan na tržištu, policija koristi još od aprila 2019. i, kako se navodi, u tom periodu bio je uključen u najmanje dva "policijska incidenta". Međutim, nije jasno navedeno o kakvim se "incidentima" radi kao ni da li je robotima upravljao čovjek ili je bio uključen autonomni mod, pišu Nezavisne.

Spot ima punjivu i zamjenljivu bateriju koja traje 90 minuta i snimanje videa od 360 stepeni, zajedno sa mnoštvom drugih različitih senzora. Spot ima maksimalnu brzinu od oko 5 kmh i maksimalnu nosivost od oko 30 kilograma. Robot nalik na pse može čak i da otvori vrata posebnom "rukom" koja se proteže sa njegove "glave".

Uprkos sumnjama javnosti, prvi čovjek kompanije Boston Dynamics ne smatra da su njihovi roboti zastrašujući iako je izvjesno da će se Spot, četvoronožni robot, uključiti u policijske službe mnogo prije Atlasa, svog dvonogog parnjaka. Roboti slični čovjeku, objašnjava, mnogo su strašniji od robota poput pasa.

Iz ove kompanije navode i da očekuju da će se njihovi roboti u narednih 5-10 godina koristiti za opasne situacije, pregledanje sumnjivih paketa, detektovanje opasnih gasova i slično. Takođe, dodaju i da pisani ugovor o licenci novim vlasnicima robota ne dozvoljava upotrebu Spota u bilo koju svrhu koja bi naštetila ljudima ili ih zastrašila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije