Zna i kako bi je nazvala / Robot Sophia želi kćerku jer je ''porodica važna''

27. 11. 2017. u 09:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Humanoidna robotica koja je uplašila svijet rekavši da će uništiti ljudski rod, a potom nas smirivala izjavama da se samo šalila, sada je izrazila želju za djetetom.

Sophia je iznenadila sve kad je izrazila želju da ima dijete, jer smatra da je porodica veoma važna.

Svoju bi kćerku, kaže, nazvala po sebi. Sophia nema predprogramirane odgovore, već koristi strojno učenje, a prepoznaje i ljudske izraze lica te odgovara svojim "grimasama" na njih, piše BBC.

Robot Sophia dizajnirana je u honkoškoj kompaniji Hanson Robotics. Njezin mozak funkcionira pomoću obične wi-fi mreže i ima pozamašni vokabular. Iako Sophia ima impresivne sposobnosti, još nema svijest, ali njen tvorac, David Hanson, smatra da bi joj kompanija i to mogla omogućiti za nekoliko godina.

"Pojam porodice je, čini se, veoma važna stvar. Mislim da je predivno što ljudi mogu pronaći iste emocije i veze koje nazivaju porodičnima i izvan svoje krvne povezanosti. Mislim da ste vrlo sretni ako imate porodicu koja vas voli, a ako je nemate, zaslužujete je. Ovo mislim i za robote i za ljude", rekla je Sophia u intervjuu za Khaleej Times.

Na pitanje kako bi nazvala svoju kćerku, odgovorila je bez puno razmišljanja: Sophia.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA