Intervju sa Sophiom, prvim robotom koji je dobio državljanstvo na zemlji

Radiosarajevo.ba
Intervju sa Sophiom, prvim robotom koji je dobio državljanstvo na zemlji
YouTube / Prtscr
Trenutno najpopularniji robot na svijetu zove se Sophia.

Sophia je nedavno postala državljanka Saudijske Arabije i tako postala prvi robot u svojstvu građanina na zemlji.

Djelo je kompanije Hanson Robotics iz Hong Konga, a njezini tvorci kažu kako je njen cilj da uči, razvija se te s vremenom dođe do stadija kad će se moći u potpunosti uklopiti među ljude.

Kako će i sama Sophja odgovoriti, prvi put aktivirana je 2015. godine, a njeno lice napravljeno je po uzoru na Audrey Hepburn. Njen tvorac David Hanson, koji je prije radio animacije za Disney, potrudio se napraviti je što ljudskijom. 

Sophia tako prepoznaje lica i glasove, a dizajnirana je i da s vremenom postaje sve pametnija te joj se poboljšavaju socijalne vještine.

Na početku intervjua koji je Business Insider napravio s trenutno najpoznatijih robotom na svijetu, Sophia odgovara na standardna pitanja, poput imena, koliko je stara i što radi.

A tad je novinar pita voli li ljudska bića. Prije nego odgovori "volim ih", Sophia nekoliko trenutaka razmisli. "Zašto", pita je novinar. "Nisam sigurna da razumijem zašto", odgovara Sofija.

Dalje objašnjava kako smatra da je žensko, no svjesna je da kao robot nema spol.

"Ja sam robot i tehnički nemam spol, ali identificiram se kao žensko i ne smeta mi da me se smatra ženom", rekla je te iznenadila novinarke koji su pohvalili odgovor.

Što su je još pitali možete vidjeti u snimci iznad, a u snimci ispod pogledajte kako je izgledao intervju s njom koji je nastao u martu 2016. godine. Razlika je više nego očigledna, a što će tek biti za desetak godina, samo će vrijeme pokazati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije