Revolucija u AI svijetu: GPT-4o mini dostupan svima po nižoj cijeni

0
Radiosarajevo.ba
Revolucija u AI svijetu: GPT-4o mini dostupan svima po nižoj cijeni
Foto: Twitter / Ilustracija / Umjetna inteligencija

OpenAI, tvorac popularnog ChatGPT-a, predstavio je GPT-4o mini, jeftiniju i pojednostavljenu verziju svog najnaprednijeg AI modela GPT-4o.

Ova ekonomičnija verzija je cijenom pristupačnija širem krugu developera i poslovnih korisnika kojima ne treba najnapredniji pa zato i skuplji model.

GPT-4o mini je dio trenda u kojem velike AI kompanija shvaćaju da treba proširiti ponudu onima koji nemaju ili novaca, ili ne trebaju visoko sofisticirane modele.

Jedan od dragulja bh. turizma: Jeste li već posjetili najveću špilju u našoj zemlji?

Jedan od dragulja bh. turizma: Jeste li već posjetili najveću špilju u našoj zemlji?

GPT-4o mini najjeftiniji

GPT-4o mini, koji će zamijeniti stariji model GPT-3.5 Turbo u ChatGPT-u, dostupan je besplatnim korisnicima te pretplatnicima usluga ChatGPT Plus i Team. Poslovnim klijentima nova verzija bit će ponuđena sljedeće sedmice, čime OpenAI nastoji osnažiti svoju poziciju na sve konkurentnijem tržištu AI usluga malih modela. GPT-4o mini je najjeftiniji u ponudi OpenAI, čak košta manje od dosad najjeftinijeg GPT-3.5 Turbo.

Obrađuje i generira tekst i slike

Olivier Godement, voditelj programa za OpenAI API, istaknuo je: "Naša je misija da nudimo najsavremenija rješenja i najmoćnije modele ali, također želimo ponuditi i male modele da bi svima omogućili korištenje ove napredne tehnologije."

Iako je GPT-4o mini manje sposoban od svog "starijeg brata" GPT-4o, nudi slične funkcionalnosti koje će se s vremenom proširivati. Inicijalno, GPT-4o mini moći će obrađivati i generirati tekst i slike, a OpenAI planira u budućnosti proširiti njegove mogućnosti na obradu drugih vrsta sadržaja.

Morate biti oprezni: Ovo su svi načini na koje prevaranti koriste umjetnu inteligenciju

Morate biti oprezni: Ovo su svi načini na koje prevaranti koriste umjetnu inteligenciju

Nova sigurnosna rješenja

GPT-4o mini je prvi AI model kompanije OpenAI koji koristi novo sigurnosno rješenje, nazvano "hijerarhija instrukcija” (instruction hierarchy) Ovaj pristup ima za cilj učiniti AI sistem otpornijim na zloupotrebu, dajući prioritet određenim promptovima, primjerice, onima koje dolaze od kompanije, nad drugima, čime se otežava zloupotreba alata, piše bug.hr.

Tokom protekle sedmice, pojedine kompanije imale su priliku testirati novi model. Startup Superhuman koristio ga je za izradu automatiziranih odgovora na poruke, dok ga je financijski startup Ramp upotrijebio za prikupljanje informacija s različitih financijskih dokumenata. Sve to jasno pokazuje da su mali modeli, poput GPT-4o mini sasvim dovoljni u različitim poslovnim scenarijima.

Ova zemlja počela je koristiti umjetnu inteligenciju u sudovima: Evo šta će raditi

Ova zemlja počela je koristiti umjetnu inteligenciju u sudovima: Evo šta će raditi

Širi trend, dvostruka korist

Lansiranje GPT-4o mini dio je šireg trenda u industriji umjetne inteligencije. Vodeće kompanije, uključujući Microsoft,Anthropic, Google, Meta često objavljuju agilnije, manje sposobne i jeftinije verzije svojih najnaprednijih modela. Pojavljuju se i startupovi poput AI21 Labs i Cohere koji stvaraju jednostavnije i jeftinije modele. 

Koristi takvog trenda su dvostruke. Manji i jeftiniji modeli model su idealni za automatizaciju jednostavnijih operacija za koje ne treba potrošiti velike novce. Kompanije pak pronalaze nove klijente kojima su najnapredniji modeli preskupi, pa da se ipak nešto zaradi, kad su potrošene silne investicije a velikih dobiti još nema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije