Ova zemlja počela je koristiti umjetnu inteligenciju u sudovima: Evo šta će raditi

1
Anadolija
Ova zemlja počela je koristiti umjetnu inteligenciju u sudovima: Evo šta će raditi
Foto: Pexels / Ilustracija

Maroko je u utorak saopštio da je počeo koristiti vještačku inteligenciju (AI) u sudovima širom zemlje.

"AI je uveo značajne promjene širom svijeta. Kupili smo AI program i predali ga predsjedniku Visokog sudskog vijeća da ga rasporedi među sudijama. Ovaj program transkribuje presude sudijama umjesto da ih ručno pišu", rekao je ministar pravde Abdellatif Ouahbi tokom sastanka Komiteta za pravosuđe u Predstavničkom domu parlamenta.

Marokanski ministar je rekao da uvođenje AI ima za cilj "olakšati rad advokata i sudija". Kazao je da će program omogućiti pravnim stručnjacima da efikasno pretražuju arhive pravnih tekstova i sudskih presedana.

Benjamin Netanyahu: 'Naredio sam ubistvo Nasrallaha, evo zašto'

Benjamin Netanyahu: 'Naredio sam ubistvo Nasrallaha, evo zašto'

Ouahbi je 14. maja rekao da njegovo ministarstvo izrađuje nacrt zakona koji će regulisati korištenje AI-ja u Maroku.

"Zakon ima za cilj da spriječi probleme slične onima s društvenim mrežama, gdje se lična privatnost često ne poštuje", dodao je.

Maroko planira organizovati konferenciju u septembru kako bi se istražile međunarodne prakse vještačke inteligencije i uspostavio pravni okvir za regulaciju vještačke inteligencije. Ta zemlja je u februaru najavila osnivanje dvije škole za vještačku inteligenciju i digitalizaciju u gradovima Taroudant i Berkane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije