Razotkrivena najveća pljačka bitcoina: Kako su reperka i njen muž prevarili sve

0
Radiosarajevo.ba
Razotkrivena najveća pljačka bitcoina: Kako su reperka i njen muž prevarili sve
Foto: Instagram / maratkiyashev / Ilya Lichtenstein i Heather Morgan

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je razotkrilo najveću krađu kriptovaluta u historiji i da je zaplijenilo rekordnih 3,6 milijardi dolara u bitcoinima.

Finansijski svijet je s nestrpljenjem iščekivao da se otkrije ko stoji iza ove historijske pljačke, a svi su očekivali iskusne hakere ili bankare na visokim pozicijama, piše britanski The Telegraph.

Međutim, na opšte iznenađenje otkrivena su imena TikTok reperke i njenog muža mađioničara. Par iz New Yorka, Ilya Lichtenstein i njegova supruga Heather Morgan (31) uhapšeni su na Manhhatanu ove sedmice zbog optužbi za pranje novca povezanog s krađom.

Otkriveno od čega je preminuo u 25. godini: Sahranjen Mirsel Smajić

Otkriveno od čega je preminuo u 25. godini: Sahranjen Mirsel Smajić

Par je dio ukradenog novca u bitcoinima potrošio na zlato, nezamjenjive tokene (NFT) i poklon kartice od 500 dolara, kazali su tužitelji.

Lichtenstein  i Morgan bili su aktivni na društvenim mrežama, gdje se ona predstavljala kao reperka "Razzlekhan", što je pseudonim koji je nastao, kako je objasnila na svojoj stranici, kao "kombinacija Genghis Khan i pizze".

Heather Morgan je optužena za pranje milijardi dolara u kriptovaluti ukradenoj hakovanjem virtualne mjenjačnice 2016. godine.

Osim što se bavila repovanjem, Morgan se oprobala i u slikarstvu, modnom dizajnu i pisanju, a predstavljala se i kao svojevrsni korporativni trener. Jedan od njenih nedavnih radova ima naslov "Savjeti za zaštitu vašeg poslovanja od cyber kriminalaca" i sadrži intervju s vlasnikom jedne mjenjačnice kriptovaluta o tome kako spriječiti prevaru.

U jednom videu objavljenom na društvenim mrežama ona pleše ispred berze u New Yorku i predstavlja se kao "krokodil s Wall Streeta". U drugom muzičkom videu kaže da je "poštovanje pravilo za budale".

Kad su se prvi put pojavili na saveznom sudu u utorak poslijepodne, sudija Debra Freeman odredila je kauciju od 5 miliona dolara za muža i 3 miliona za suprugu i zahtijevala je da njihovi roditelji založe svoje kuće kao osiguranje da će se optuženi vratiti na sud.

Ključni trag koji je doveo do njihovog hapšenja možda leži u zatvaranju ilegalne platforme AlphaBay 2017. godine. Naime, vladini zvaničnici su rekli da je dio novca bio prebačen na AlphaBay, što je zapravo svojevrsna verzija eBaya koja se nalazi na dark webu.

Kada je stranica uklonjena, vlastima je omogućen pristup internim zapisima o transakcijama na AlphaBayu povezanima s računom kriptovaluta na Lichtenstein ime, kazala je kompanija za praćenje digitalnih valuta Elliptic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije