Prvi dan Play Media Day razdrmao je kreativnu industriju

0
Radiosarajevo.ba
Prvi dan Play Media Day razdrmao je kreativnu industriju
Radiosarajevo.ba / Play Media Day

Prvi dan regionalnog komunkacijskog događaja Play Media Day 06 ispunio je visoka očekivanja i donio devet sati kvalitetnog programa o temama iz kreativne industrije.

CineStar Cinemas Delta Planet Banjaluka bio je domaćin za 100 učesnika, vatrenih zaljubljenika u svijet komunikacija, dok su svi ostali čitav program mogli pratiti besplatno ONLINE na YouTube-u, Facebook stranici ili web stranici Play Media Day.

Sutra, 05. juna počinje drugi dan predavanja, a svi zainteresovani mogu pratiti događaj putem pomenutih kanala komunikacije.

Darko Soković, započeo je ovogodišnji Play Media Day maestralnim predavanjem u svakom smislu. Iako je fizički bio spriječen da prisustvuje događaju, njegovo online predavanje stalo je rame uz rame sa nastupima najvećih evropskih i svjetskih govornika, kako u tehničkom, tako i u obrazovnom smislu.

Play Media Day - undefined

Radiosarajevo.ba: Play Media Day

U 20-minutnom govoru na temu „Ko kosi, a ko vodu nosi – Jesu li komunikacije samo prateći element osnovnog poslovanja, ili komuniciranje preuzima štafetu i aktivno mijenja društvo“ osvrnuo se i na značaj dijaloga koji postaje ključna riječ u svakom poslovanju.

Ivan Kosogor, autor i voditelj podcasta, se odličnom energijom nadovezao na predavanje svog prethodnika, i kroz 45 minuta publici uživo ispričao svoje iskustvo kada je riječ o pokretanju podcasta, ali i o značaju originalne ideje kojim god poslom se bavili.

Prva dama koja je održala predavanje na ovogodišnjem Play Media Day-u je Iva Majstorović, branding direktorica agencije Degordian koja je pričala o employer brandingu koji kompanije izdvaja na tržištu, te direktno utiče na privrženost zaposlenih i na želju potencijalnih saradnika da se pridruže timu. Zaposlenik bira poslodavca je vodilja employer brandinga, zaključila je Iva.

Play Media Day - undefined

Radiosarajevo.ba: Play Media Day

U miks online i live predavanja odlično se uklopio i Vladimir Rosić, senior marketing menadžer kompanije Molson Coors. On je u CineStar sali govorio o ekspanziji digitala, te povezivanju brendova sa potrošačima u novom normalnom. Istakao je da u budućnosti možemo očekivati autentične kampanje sa svrhom i konkretnom akcijom.

Kako je pandemija uticala na trendove u kreativnoj indutriji ispričala je u online predavanju Valentina Bugarin iz agencije Buketa&Žinić&Grey. Stav da kreativnost rješava sve poslovne i društvene probleme, kao i da će za kreativce uvijek biti posla, potkrijepila je primjerima iz prakse.

Kombinacija online i predavanja uživo smjenjivala se tokom čitavog dana, čime su organizatori, Play Team agencija, još jednom pokazali moć digitala i online komunikacije.

U fokusu prvog dana dvodnevne konferenije bila je ekspanzija podcasta u toku trajanja pandemije, te je Vladimir Trifunovič, autor Dijalog Podcasta, govorio o njemu kao moćnoj platformi za osvajanje svijeta. Kroz interakciju sa prisutnima, svi zajedno su došli do zaključka da u podcastu leži moćno oružje kada je riječ o oglašavanju brendova i kompanija.

Play Media Day - undefined

Radiosarajevo.ba: Play Media Day

Ilija Brajković, CEO agencije Kontra, održao je lekciju o content marketingu kao mašini za generisanje prodajnih leadova. Objasnio je da je jedan od najvažnijih koraka marketinga definisanje ciljne grupe, odnosno idealnog kupca, i to po online i offline ponašanju, iskustvima na poslu i privatnom životu, te njihovim brigama, problemima, ali i motivaciji.

Da li je marketing nauka ili umjetnost? Kako podaci postaju odličan izvor inspiracije, te kako vrijeme i mjesto plasiranja poruke mogu značajno promijeniti percepciju komunikacije, objasnila je Nermina Kelić, managing direktorica agencije UM Sarajevo.

Posljednja dva predavanja prvog dana Play Media Day-a bila su rezervisana za online čas Milene Đorić-Gudurić, odnosno Danke Trbojević.

Milena je kao direktorica marketinga Mastercarda za tržišta BiH, Crne Gore i Srbije donijela tri preporuke za brendove u promijenjenom svijetu i poručila da koncept one size fits all mora biti prevaziđen u budućnosti.

Danka Trbojević, managing direktorica Drive Agencije, se za kraj javila iz Beograda i govorila o jednoj od najbitnjih tema za poslovanje agencija – vrednovanju njihovog kreativnog rada. U konkretnom i poučnom predavanju, istakla je da je neophodno napraviti pametan balans između velikih, srednjih i malih klijenata, kako se ne bi ugrozilo poslovanje agencije.

Ono što sigurno nije ugroženo je kontinuitet u kvalitetu sadržaja na regionalnom komunikacijskom događaju Play Media Day, koji šestu godinu u nizu donosi novitete i aktuelnosti iz svijeta kreativne industrije. Isto će biti i sutra, 05, juna, kada će na konferenciji svoja iskustva podijeliti Bogdan Stevanović-Blogdan, Katarina Ivakić, Marko Spalević & Sara Jo, Nikola Maksimčuk i Natalija Čorbić.

Drugi dan Play Media Day-a ovu subotu možete pratiti besplatno ONLINE na YouTube-u, Facebook stranici ili web stranici Play Media Day.

Play Media Day 06 se održava zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj. Događaj su podržali i Delegacija EU u BiH, kao i Sara voda.
Komunikacija je beskonačna!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije