Prodan izvorni historijski kod World Wide Weba

0
Radiosarajevo.ba
Prodan izvorni historijski kod World Wide Weba
Foto: Unsplash / Ilustracija

Sir Tim Berners Lee dao je svoje prve programske linije, napisane prilikom pokretanja WWW-a 1955. godine, na dražbu u obliku NFT-a aukcijskoj kući Sotheby's.

I autor World Wide Weba, Sir Tim Berners-Lee, zakoračio je u svijet nezamjenjivih digitalnih tokena na blockchainu, NFT-a. U ovom je obliku, naime, aukcijskoj kući Sotheby's dao na prodaju voje radove koji su obilježili početak internetskog doba, a njegova arhiva povijesnog programskog koda kao osnove WWW-a prodan je po cijeni od 5.434.500 američkih dolara.

Prodan djelić internetske historije

Neimenovani kupac za ovaj je iznos dobio nekoliko digitalnih artefakata iz ranog doba weba. Među njima su originalni dokumenti izvornog koda World Wide Weba s kraja 1990. i početka 1991., godine, s nešto manje od 10.000 linija. U njima su postavljene osnove funkcioniranja HTML-a i HTTP-a, među ostalim. Uz izvorne datoteke kupac će dobiti i digitalni video zapis "pisanja" tog koda, u trajanju od oko pola sata, kao i .png datoteku s cijelim kodom ispisanim na formatu A0. Tu je još i pismo autora, napisano prošloga mjeseca, u kojem on opisuje proces nastanka temeljnih dijelova programskog koda WWW-a.

Gotovo sve ove dokumente možete i sami imati, a da ne platite 5,4 milijuna dolara – tj. čak i ako ne platite ništa. Sav ovaj vrijedni i povijesni kod postavljen je u video i grafičkom obliku na stranice Sotheby'sa, no samo njegov novi vlasnik, certificiran jedinstvenim NFT-om, imat će pravo raspolagati njime na "legalan" način. Aukcijska kuća dozvoljavala je plaćanje cijene za ovaj predmet i kriptovalutama, ali nije objavljeno je li kupac platio navedeni iznos u kriptu ili u fiat novcu.

Prodaja "besplatnog i otvorenog" koda koji je temelj današnjeg weba bila je i metom kritika. Neki su pokušali kritizirati Berners-Leeja da je izdao načela na kojima je WWW začet, no on kaže kako prodaja ovog NFT-a na to neće imati nikakav utjecaj. Prema njegovom viđenju, prodaje se tek "slika" izvornog koda koju neki kolekcionar može okačiti na zid. Sav prihod od prodaje NFT-a autor World Wide Weba obećao je donirati u dobrotvorne svrhe, piše BUG.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije