Zanimljivo / Prodaje se prvi tvit ikad - do sada ponuđeno više od 4 miliona maraka

07. 03. 2021. u 19:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Suosnivač Twittera Jack Dorsey stavio je prvi napisani tvit ikada na prodaju, a ponude su dostigle cijenu od 2.5 miliona dolara (oko 4.1 milion KM).

Post, koji je on napisao, glasi: "Just setting up my twttr", (Samo postavljam svoj twttr, op.pr.), a Dorsey ga je napisao u martu 2006. godine.

Prodavat će se kroz non-fungible (nezamjenjivi) token (NFT) - jedinstveni digitalni certifikat koji navodi ko je određeni vlasnik fotografije, videozapisa ili drugog oblika internetskih medija.

No, objava će ostati javno dostupna na Twitteru čak i nakon što bude prodana.

Kupac će dobiti certifikat, digitalno potpisan i ovjeren od strane Jacka Dorseya, kao i metapodatke izvornog tvita. Podaci će sadržavati informacije poput vremena objavljivanja tvita i njegovog tekstualnog sadržaja. Međutim, dodajmo da je većina tih podataka već javno dostupna...

Najviše, 2.5 miliona dolara, ponudio je Sina Estavi, šef kompanije Bridge Oracle.

Tweet je uvršten na prodaju na stranici "Valuables by Cent" - online tržište tweetova koje je pokrenuto prije tri mjeseca.

Osnivači ove platforme upoređuju kupnju tvita s tradicionalnim autogramom ili sličnim suvenirom. "Posjedovanje određenog digitalnog sadržaja može biti financijska investicija", navode. 

Tvitovi su najnovija digitalna imovina koja se unovčava putem tzv. nezamjenjivih tokena. NFT-ovi koriste blockchain, istu tehnologiju distribuirane baze podataka koja je temelj Bitcoina i drugih kriptovaluta, za stvaranje jedinstvenih certifikata o vlasništvu nad bilo kojom vrstom digitalne robe.

Stare ponude za Dorseyjev tvit sugeriraju da je pušten u prodaju u decembru, ali objava je dobila više pažnje tek nakon što je u petak Dorsey to javno objavio.

Prema uslovima, 95 posto novca od prodaje ide originalnom kreatoru tvita, a ostatak web stranici.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA