Princess Peach kao glavna junakinja svoje videoigre: Namijenjeno je mlađim igračima

0
Radiosarajevo.ba
Princess Peach kao glavna junakinja svoje videoigre: Namijenjeno je mlađim igračima
Foto:Printscreen / Princess Peach: Showtime naslovna

Najnovija Nintendova ekskluziva bazirana na likovima iz svijeta Marija akcijska je avantura Princess Peach: Showtime!, koja je premijerno predstavljena 22. marta. Dostupna vlasnicima Nintendo Switcha, ovo je prva igra u kojoj je popularna princeza glavna junakinja još od Super Princess Peach iz 2005. godine.

U novoj videoigri ružičastu princezu pratimo u pozorište, kojim taman pred početak predstave ovladaju zla čarobnjakinja Grape i njezina kisela družina. U pokušaju da spasi teatar od pošasti, Peach staje na niz pozornica, preuzimajući različite pozorišne uloge.

Ovisno o predstavi koju pokušava povratiti iz zagrljaja zla, vidjet ćemo je u ulozi majstorice mačevanja, detektivke, slastičarke, kung-fu borkinje, nindže, kaubojke, umjetničke klizačice, lopuže, raspjevane sirene i superjunakinje i u svim ulogama pomaže joj zvjezdica Stella, dobri duh unesrećenog pozorišta.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Mehanika nove videoigre koju je za Nintendo razvio Good-Feel nastavlja se na dugu tradiciju takozvanih side-scrollera, s jednostavnim, šarenim nivoima među kojima se izdvajaju avanture na ledu, borba kolačima i kung-fu akcija.

Nivoi su kratki i slatki, kao i čitava videoigra koja je usprkos simpatičnim promjenama kostima i okruženja lišena ozbiljnijih uzbuđenja, što posebno dolazi do izražaja u relativno repetitivnim borbenim misijama.

Nova videoigra Wolf Among Us 2 izlazi ove godine? Evo više informacija

Nova videoigra Wolf Among Us 2 izlazi ove godine? Evo više informacija

Za manjak inovacije samo djelomično može kriviti developere jer većina novijih igara ne može protiv činjenice da je Switch poprilično zastarjela konzola na kojoj smo zadnjih godina vidjeli tek nekoliko zaista velikih žanrovskih iskoraka, među kojima prednjače dvije Zelde koje su iskoračile u otvoreni svijet, kao i sjajni taktički crossover Mario Rabbids.

Poigravanje s brojnim identitetima koje Peach preuzima neodoljivo podsjeća na brojna odijela popularne lutke Barbie, a upravo je to uloga koju je Peach dugo imala u Marijevu svemiru, počevši kao djeva u nevolji, s vremenom se emancipirala preuzimajući nove uloge i učeći sve različitije vještine, no imidžem je i dalje ostala slatkica u ružičastom, čak i kada, ovisno o igri, operira teškom mehanizacijom ili uništava brojčano nadmoćne neprijatelje.

Kao pedagoški plus ove videoigre ističemo i afirmaciju pozorišta kao cool mjesta igre i kreacije, što je važno imajući na umu da će se svidjeti prije svega mladim igračima, odnosno igračicama kojima je Peach stereotipno namijenjena.

Daleko je ovo od revolucionarnog naslova, ali sasvim dovoljno da nas zabavi i opusti u danima u kojima ne trebamo dodatne izazove, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije