Preminuo otac interneta i savremenog PC-a

Radiosarajevo.ba
Preminuo otac interneta i savremenog PC-a
Robert Taylor, jedan od tvoraca interneta i savremenog PC-a, umro je u 86. godini života.

Taylor, koji je bolovao od Parkinsonove bolesti, umro je u četvrtak u svojoj kući u San Franciscu, saopštio je njegov sin Kurt, piše Guardian, prenosi B92.

"Kako god pogledate, od pokretanja interneta do revolucije na polju ličnih računara, Bob Taylor bio je ključni arhitekta modernog svijeta", smatra Lesly Berlin, historičarka Stanford univerziteta.

Taylor je 1961. bio jedan od menadžera u NASA-i kad je počeo da prikuplja sredstva za Duglasa Angelbarta, koji je u to vrijeme radio na razvoju kompjuterskog miša.

Radio je i u Arpa agenciji Pentagona 1966. kada je napravljena kompjuterska mreža koja je povezivala istraživače koje je ta agencija finansirala sa kompanijama i institucijama širom SAD-a.

Iz Arpaneta, kako se zvala ta mreža, nastao je savremeni internet.

Nekoliko godina kasnije, Taylor je radio u Palo Alto Research centru i to u timu koji je stvorio Alto, prvi PC.

Alto je omogućavao svakom istraživaču da radi na posebnoj stanici umjesto na mašini veličine sobe. Čak je imao i grafički korisnički interfejs sa ikonicama, prozorima i menijima, umjesto dotadašnjeg unošenja tekstualnih komandi na računarskom jeziku.

Tehnologija je inspirisala nastanak Windowsa i Apple računara.

Taylorov inžinjerski tim takođe je razvio eternet i program iz kog je kasnije iznikao Microsoft Word.

Penzionisao se 1996. godine.

Pored Kurta, nadživjeli su ga i sinovi Erick i Derek i troje unučadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije