Preminuo kompjuterski naučnik koji je izumio opcije cut, copy, paste i find&replace

Radiosarajevo.ba
Preminuo kompjuterski naučnik koji je izumio opcije cut, copy, paste i find&replace
Foto: Unilad / Larry Tesler

Larry Tesler, pionir računarstva koji je izumio opcije cut, copy paste i find&replace, preminuo je u 74. godini. 

IT čarobnjak bio je rođen u Bronxu, New York, 1945. godine, a kompjuterske nauke studirao je na Stanfordu u Californiji. Fokus njegove karijere bila je interakcija čovjek-računar (poznata još i kao dizajn korisničkog interfacea, tj. sučelja), a radio je za gigante kao što su Amazon, Apple, Yahoo i Istraživački centar Xerox Palo Alto (PARC).

PARC je i objavio vijest o njegovoj smrti, odavši počast i slaveći Teslerove revolucionarne ideje, jer svi koji koriste računar na dnevnoj osnovi, znaju koliko je teško "sučeljavati se" bez spasonosnih opcija cut (izreži), copy (kopiraj) i paste (zalijepi).

Tesler je karijeru počeo u Xeroxu, no ubrzo ga je upoznao Steve Jobs koji ga je u Apple doveo 1980. godine, gdje će naučnik ostati 17 godina. Upravo je na toj poziciji osmislio kultne funkcije. 

Te su se opcije prvi put pojavile na Appleovom računaru Lisa 1983. godine, a onda je izašao i originalni Macintosh

Na njegovom websiteu piše: "Greškom me imenuju kao oca grafičkog sučelja na Macintoshu. Nisam to bio. Ipak, test očinstva otkrio sam da jedan od njegovih brojnih djedova."

Tesler je napustio Apple 1997. godine i otišao je raditi za Stagecast, a onda je otišao u Amazon, Yahoo, pa 23andme. Od 2009. bio je UX konsultant.

Još uvijek nije poznat uzrok Teslerove smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije