Preminuo je čovjek koji je izumio računarske šifre

Radiosarajevo.ba
Preminuo je čovjek koji je izumio računarske šifre
Foto: Bug.hr / José Corbató

Ovoga petka, 12. jula, preminuo je čovjek za kojeg većina prosječnih korisnika računara vjerovatno nikad nije čula, ali se svakodnevno susretala s njegovim najvažnijim izumom.

Fernando José Corbató, za prijatelje Corby, čovjek je kojem se pripisuje izum – računarske šifre, piše Bug.hr.

Corbató je rođen 1926. godine u Kaliforniji, gdje je studirao na California Institute of Technology, da bi kasnije doktorirao na MIT-u gdje je radio kao profesor do penzije.

Tokom karijere radio je na dijeljenom računarskom sistemu Compatible Time-Sharing System, koji se smatra jednim od prvih operativnih sistema u svijetu.

Za njega je osmislio do tada nepoznati sistem autorizacije pojedinih korisnika i sigurnog čuvanja njihovih podataka – pomoću šifre. Time je postao čovjek kojem se pripisuje izum koncepta šifre, koji je do današnjih dana gotovo nezamjenjiv u računarskom svijetu.

Corbató je 1990. godine dobio prestižnu Turingovu nagradu za svoj pionirski rad u unaprjeđenju računarskih sistema s dijeljenom infrastrukturom, a autor je i takozvanog Corbatovog zakona koji kaže: "Bez obzira u kojem programskom jeziku programer radio (asembleru ili kompajleru) broj napisanih linija koda u određenom vremenskom periodu ostat će približno isti".

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije