Predstavljen civilni avion koji leti brže od zvuka: Ima veoma zanimljivu mogućnost

1
Hina
Predstavljen civilni avion koji leti brže od zvuka: Ima veoma zanimljivu mogućnost
Foto: EPA / NADZVUČNI AVION X-59

Mlazni avion, koji je dug oko 30 metara i ima raspon krila od oko deset metara, predstavljen je u petak, 12. januara, na lokaciji koja pripada kompaniji Lockheed Martin u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Avion je centralni dio NASA-inog projekta "Quesst" (Quiet SuperSonic Technology). Prvi testni letovi iznad odabranih regija SAD-a planirani su za kasnije ove godine, tokom kojih će se skupljati dodatni podaci.

Posebnost X-59 je to što bi letjelica trebala moći postići nadzvučnu brzinu bez zujanja koje nastaje probijanjem zvučnog zida. Zvučni udar ne događa se samo u trenutku kad objekat pređe zvučnu barijeru, već je to kontinuirani učinak dok objekat putuje nadzvučnom brzinom.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Američka savezna uprava za aviaciju (FAA) do daljnjega je zabranila sve civilne nadzvučne letove iznad SAD-a. X-59 je dizajniran da leti na visini od oko 16 kilometara brzinom od 1.500 kilometara na sat. Umjesto glasnog praska, proizvodi samo zvuk jednako glasan kao lupanje vratima automobila.

Lockheed Martin je od NASA-e dobio oko 250 miliona dolara (KM) za razvoj letjelice. Posljednji put redovni nadzvučni putnički letovi bili su prije dvadesetak godina legendarnim Concordeom između Pariza, Londona i New Yorka. Nakon nesreće u Parizu s više od 100 smrtnih slučajeva 2000. godine, operacije su prekinute 2003. Osim NASA-e i Lockheed Martina, i druge kompanije trenutno rade na povratku nadzvučnih aviona.

NADZVUČNI AVION X-59

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije