Postoje crne rupe koje bi mogle izbrisati vašu prošlost i učiniti nešto čudesno

Radiosarajevo.ba
Postoje crne rupe koje bi mogle izbrisati vašu prošlost i učiniti nešto čudesno
Foto: Pixabay / Ilustracija

Prema stavovima većine astrofizičara, jednom kada uđete u crnu rupu, to je to za vas: gravitacija će vas brzinom svjetlosti odvesti do singularnosti - jednodimenzionalnog beskonačno malog prostora koji sadrži veliku masu. Tada će vas crna rupa pretvoriti u špagete. Lijepo.

Međutim, studija sa sveučilišta Berkley teoretizira da ne samo da bi ljudi mogli preživjeti ulazak u crnu rupu, već i da bi se njihova prošlost mogla izbrisati, ustupajući mjesto „beskonačnoj budućnosti“.

Fizičar Peter Hintz tvrdi da, ako je ljudski putnik ušao u "relativno benignu" crnu rupu, mogli bi odbaciti prirodne zakone fizike - i preživjeti.

Kako?

Prema zakonima fizike, masa urušene zvijezde je utisnuta u beskonačno malu tačku: singularnost. U nastojanju da shvate sukob između pravila svemira i bezakonja crnih rupa, fizičari su stvorili teorijski pojam, nazvan kozmičkom cenzurom. Teorija sugerira postojanje barijere - nazvane Cauchyjevim horizontom - unutar crnih rupa, nakon koje prestaju sva pravila svemira.

Ta bi barijera bila dublja od horizonta događaja, granice oko crne rupe od koje ne može pobjeći nikakvo svjetlo ili zračenje. Osim toga, vrijeme i prostor postoje kao beskonačni trenutak.

Hintz i njegovi istraživači proučavaju hipotetske nabijene objekte koji se nazivaju crne rupe Reissner-Nordström-de Sitter i primjenjuju na njih teoriju kozmičke cenzure te tvrde da ti horizonti i singularnost mogu koegzistirati. 

Kako se naš svemir širi, crna rupa ima "unutarnju gužvu" koja se opire povlačenju gravitacije. Postojanje istodobno tih dvaju učinaka moglo bi stvoriti zonu iza horizonta događaja, gdje bi objekti bili "odvojeni od svoje prošlosti i ne bi imali posebnu budućnost".

To znači, ako bi preživjeli, mogli bi izbrisati svoju prošlost i proživjeti beskonačan broj budućnosti.

Kako bi to izgledalo je, naravno, nešto što ne možemo shvatiti. Još uvijek...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije