Postanite majstor pretrage u Googleu uz ove jednostavne trikove

Radiosarajevo.ba
Postanite majstor pretrage u Googleu uz ove jednostavne trikove
Najpoznatija web pretraga na svijetu već se godinama prilagođava nama dajući odgovore na pitanja koja bismo uputili drugoj osobi.

Njene tajne funkcije, doduše, tu komunikaciju samo dodatno poboljšavaju.

Ovo ili ono

Kada tokom pretrage niste sigurni je li ono što tražite ispravno, uvijek možete predložiti paralelnu pretragu. Upišete li dva pojma odvojena komandom 'or' dobit ćete kombinirane rezultate koji će vam, nadamo se, sve potanko pojasniti. Naprimjer, ako upišete "Jennifer Aniston or Lawrence", dobit ćete rezultat vezan uz obje glumice.

Vjerujte zvjezdici

Ako se sjećate samo dijela riječi, uvijek možete posegnuti za moćnim znakom '*'. Trik je da u polje za pretragu napišete ono što znate i na kraj pojma dopišete * i dobit ćete niz prijedloga vezanih uz upravo tu nepoznanicu.

Primjer: 11.22.* dat će vam ime serije 11.22.63 i tako dalje.

Kada se ne sjećate više riječi

Ako želite potražiti podužu frazu i ne možete se nikako sjetiti ključnih riječi, napišite prvu i posljednju riječ i između njih 'AROUND + (otprilike broj riječi koje nedostaju). 

Koristite vremenski raspon

Ponekad nam treba tačna informacija o događaju koji se desio prije dugo vremena, a za to postoji i alat. Sve što trebate napraviti je dodati vremensko razdoblje u pretragu sa tri tačke između datuma. Primjera radi, ako tražite izume koji su izmišljeni između dva datuma, napišite: Scientific Discoveries 1900...2000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije