Poslovi budućnosti koji donose ogromnu zaradu: Ovo su vještine koje vam mogu donijeti bogatstvo

0
Radiosarajevo.ba
Poslovi budućnosti koji donose ogromnu zaradu: Ovo su vještine koje vam mogu donijeti bogatstvo
Foto: Ilustracija / AI i programiranje među najistaknutijim poslovima

Digitalne vještine potrebne radnicima za napredovanje na radnom mjestu donose zagarantovan napredak kako u karijeri tako i u finansijskoj nezavinosti.

Istraživači su analizirali stotine miliona nedavnih oglasa za posao u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako bi identifikovali četiri najtraženije vještine na današnjim promjenjivim radnim mjestima.

Analiza 228 miliona oglasa za posao otkrila je da su najbrže rastući skupovi vještina u nastajanju s najvećom potražnjom: umjetna inteligencija (AI) i programiranje, programiranje u cloudu, product management i društveni mediji. Čak jedan od osam oglasa za posao u SAD-u trenutno navodi jednu od ovih vještina kao nužno potrebnu.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Petogodišnja stopa rasta za ova četiri skupa znanja bila je 122 posto u 2021. godini. Za one radnike koji posjeduju ili usvoje ove najpoželjnije vještine, nagrade će biti velike, smatra Wold Economic Forum. I zarada i prilike za takvog pojedinca će nadmašiti svaki prosječan posao, od početka do kraja karijere.

Već nakon 7-8 godina karijere prosječna godišnja zarada prelazi im između 120 i 140 hiljada dolara (220-260 hiljada maraka).

Radnici sa vještinama na društvenim mrežama nemaju tako napredan start, ali unutar tri godine također sa primanjima nadmaše radnike u većini ostalih branši.

30 dobro plaćenih i traženih zanimanja budućnosti

30 dobro plaćenih i traženih zanimanja budućnosti

Kako se potražnja za digitalnim vještinama širi u industrijama, neke tradicionalne radne uloge, uključujući tehnološke, doživljavaju brzi pad. Analiza otkriva da poslovno savjetovanje (consulting), specijalizovana prodaja, arhitektura i administracija baza podataka, mrežni protokoli, web dizajn i razvoj bilježe veliki pad potražnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije