Posljednja fotografija Nikole Tesle

Radiosarajevo.ba
Posljednja fotografija Nikole Tesle
Foto: Wikipedia / Nikola Tesla
CIjeli svijet zna kako je izgledao Nikola Tesla.

Bio je on vitak muškarac prodornog pogleda, tamne kose i jakih brkova. Samouvjerenog stava, kao da je bio svjestan da će ga jednog dana slaviti kao „čovjeka koji je izumio dvadeseti vijek“.

Upravo je zato njegova posljednja fotografija tako poražavajuća.

Nikola Tesla umro je od srčanog udara u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu Newyorker hotela 7. januara 1943. godine. Imao je 87 godina, bio je siromašan, sam, zaboravljen.

I teško da bi iko i prepoznao lik starog, premršavog, umornog čovjeka sa umrlice, da uz njegovo ime nije stajalo da je u pitanju "čudotvorac", slavni naučnik iz Jugoslavije. Tad ga se svijet ponovo sjetio - ispraćaju Teslinih posmrtnih ostataka prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među kojima su bile i mnoge značajne ličnosti i nobelovci, a gradonačelnik New Yorka je pročitao dirljiv govor u kojem je istakao da je Nikola tesla "umro siromašan, ali je bio jedan od najuspješnijih ljudi koji su ikada živeli", piše Noizz.rs.

"Ono što je stvorio veliko je i, kako vrijeme prolazi, postaje još veće“, rekao je. Tako je i bilo.

Danas o tužnom kraju Nikole Tesle rijetko go govori, a dok se fotografija mladog Tesle svuda kači uz ponos, njegova posljednja fotografija tek povremeno se pojavi na društvenim mrežama kako bi nas podsjetila na nepravdu nanijetu slavnom naučniku.

Posljednja fotografija Nikole Tesle - undefined

Facebook: Posljednja fotografija Nikole Tesle

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije