U posjeti rodnoj kući naučnog genija Nikole Tesle

Anadolija
U posjeti rodnoj kući naučnog genija Nikole Tesle
Na današnji dan 1856. godine rođen je naučni genije Nikola Tesla. 

Rođen je u selu Smiljan nedaleko od Gospića u Lici, ali je gotovo cijeli život radio u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje je i ostvario sve izume.

Ovaj izumitelj, elektrotehničar i fizičar potječe iz pravoslavne porodice, otac Milutin je bio pravoslavni svećenik, a majka Georgina također potječe iz pravoslavne svećeničke porodice Mandića. Imao je tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu te jednog brata Danu. Sa sedam godina porodica napušta Smiljan i sele u Gospić, međutim, njegova rodna kuća i danas postoji u ovom selu. 

Memorijalni centar Nikole Tesle u njegovom rodnom Smiljanu kod Gospića otvoren je 2006. godine. Sastoji se od rodne kuće Tesle, vlasnika 112 patenata i više od 700 raznih izuma.

Do kuće se nalazi i pravoslavna crkve Sv. apostola Petra i Pavla, gdje je Teslin otac obavljao liturgiju. Također, u blizini kuće se nalazi i gospodarski objekat, odnosno štala. Ekipu Anadolu Agency (AA) u dvorištu kuće dočekala je statua naučnog genija iza kojeg se nalazi kuća i nabrojani objekti. 

U neposrednoj blizini kuće nalazi se i ispitna stanica, umanjen Teslin laboratorij iz Colorado Springsa, kao i multimedijalna dvorana u kojoj se prikazuje dokumentarni film o Tesli. 

Imali smo priliku vidjeti i polja po kojima je kao dječak trčao ovaj genije, ali i potok u kojem je Tesla pravio prva testiranja. 

"Centar postoji od 2006. godine. Otvoren je povodom 150. godina rođenja Nikole Tesle. I prije otvaranja Centra ovdje je bila Teslina rodna kuća, pravoslavna crkva apostola Petra i Pavla i ovdje smo imali gospodarski objekt, odnosno šalu", ispričao je voditelj Centra Mile Čorak. 

Kako je kazao, glavni dio postavke je smješten u Teslinoj kući, međutim, napravljeni su i novi objekti poput ispitne stanice, replika Tesline laboratorije iz Colorado Springsa. Tavanski dio kuće posvećen je pronalascima. Tu su nalaze funkcionalne replike izuma, poput okretnog magnetskog polja, indukcionog elektromotora, transformatora, turbine i prikaza razlike između izmjenične i istosmjerne struje, odnosno Tesline i Edisonove.

"U donjem dijelu kuće smješten je povijesni pregled života i djela Nikole Tesle dok na tavanu imamo neke od njegovih izuma", istaknuo je Čorak. 

Prije nego što je napravljen Memorijalni centar u kući su bile iskorištene dvije prostorije gdje se nalazila peć, krevet, kolijevka i neke stvari iz Teslinog vremena. 

A onda se 2006. odlučilo na ovu multimedijalnu postavku. Memorijalni centar je jako bitan kada je u pitanju turizam na ovom području i svi, kako je kazao, imaju korist od njega. 

"Mi smo jedan od glavnih nosilaca turizma u Gospiću i okolici. Prošle godine smo imali oko 41.000 posjetitelja što je za ovo mjesto dosta. Mi nastojimo i poboljšati i povećati broj posjetitelja. Profil posjetitelja je od predškolske dobi do penzionera. U petom i šestom mjesecu su organizirani učenički izleti s tim da ima i različitih udruženja fizičara i inovatora...", pojasnio je Čorak. 

Naglasio je da je riječ o učenicima iz Hrvatske, BiH i Slovenije, nešto manje Njemačka i Italija...

"U šestom, sedmom i osmom mjesecu imamo doslovno posjete iz cijelog svijeta. Riječ je o manjim grupama ili individualnim posjetama", ispričao je Čorak za AA

Oni koji dolaze u posjetu Centru imaju opće informacije o Nikoli Tesli, međutim, kada dođu u Centar i pobliže se upoznaju s njegovim likom i djelom, ne mogu vjerovati da je to sve poteklo od jednog čovjeka. 

"On je odrastao ovdje. Ovdje je sve počelo. Na ovom potoku je sve počelo. Tesla je pravio turbine, vodenice. Rekao je za sebe da je bio prvak u hvatanju vrana. Kao dječak je eksperimentirao i divio se pticama. Zato je skakao sa štale i to nije baš dobro završilo. Znatiželja dječaka je dovela do ovoga što mi danas koristimo. Tesla je bio humanista, veliki borac za mir. On je rekao: Sve što sam napravio, napravio sam da pomognem ljudima, za dobrobit čovječanstva", podsjetio je Čorak. 

Inače, Tesla je u ovoj kući živio sedam godina, nakon čega se porodica preselila u Gospić jer je tamo Teslin otac, kao svećenik, dobio službu. 

"Roditelji su tamo ostali, živjeli su sve do smrti, a Tesla je iz Gospića otišao u Karlovac, zatim u Graz i druga mjesta u svijetu", pojasnio je Čorak. 

Tesla je umro 7. januara 1943. godine u New Yorku u 86. godini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije