Pogledajte timelapse koji ostavlja bez daha

1
Radiosarajevo.ba
 Pogledajte timelapse koji ostavlja bez daha
Google Earth Twitter / Google Earth

Tehnologija iz dana u dan napreduje, a jedna od najnovijih karakteristika Google Eartha omogućuje nam 3D obilazak u web pretraživaču. Također, moguće se osvrnuti sve do 1984. godine te na taj način vidjeti na koji su način klimatske promjene utiecale na Zemlju posljednjih 37 godina.

Google je istaknuo nekoliko područja koja biste mogli provjeriti – povlačenje ledenjaka Columbia na Aljasci ili pomicanje obale oko Chathama, piše Science Alert.

Možete potražiti određeno mjesto na Zemlji ili pregledavati jednu od pet predloženih kategorija Timelapsea. Također možete vidjeti povlačenje ledenjaka, promjene riječnih tokova, presušivanja jezera i još mnogih klimatskih uticaja koji su se dogodili u proteklom razdoblju.

“Naš planet svjedočio je brojnim promjenama okoliša u proteklih pola vijeka – više nego bilo koja druga tačka u ljudskoj istooriji”, rekla je Rebecca Moore, direktorica Earth Engine & Outreach u Google Earthu.

“Mnogi od nas doživjeli su te promjene u vlastitim zajednicama. Za druge, učinci klimatskih promjena doživljavaju se apstraktni i daleki, poput ledenjaka koji se povlače”, rekla je Moore.

Nova značajka timelapse koristi nekih 24 miliona satelitskih fotografija koje je prikupio Google Earth. Usput su prikupljeni podaci NASA-e, Američkog geološkog zavoda (USGS), Europske unije i Europske svemirske agencije (ESA).

Googleu je za obradu ovih 20 petabajta slika u jedan video mozaik veličine 4,4 terapiksela bilo potrebno više od 2 miliona obrađivačkih sati, što je oko 530 hiljada videozapisa u 4K. Google je za taj posao upotrijebio podatkovno-istraživačke centre koji se podudaraju s obnovljivom energijom. Novim slikama je slobodan pristup i upotreba, kao i ostatku programa Google Earth, te vrijedi istražiti kako se naš planet promijenio tokom posljednjih 40 godina.

“S Timelapseom u Google Earthu imamo jasniju sliku našeg planeta koji se mijenja. Prikazuju se ne samo problemi već i rješenja, kao i očaravajuće lijepe prirodne pojave koje se razvijaju desetljećima”, zaključila je Moore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije