Pogledajte snimak: Kako izgleda ljudska ćelija koju je inficirao koronavirus

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte snimak: Kako izgleda ljudska ćelija koju je inficirao koronavirus
PrtScr / Ljudska dišna ćelija

Zapanjujući, ultra detaljan skup 3D slika koje prikazuju ljudske dišne ćelije zaražene virusom SARS-CoV-2 - virusom koji uzrokuje COVID-19 - baca novo svjetlo na to kako se ove infekcije obuzdavaju i kako bi se liječnici mogli boriti protiv njih.

Kako bi zapravo vidjeli ćelije i male strukture koje prekrivaju njihove površine, naučnici s Univerziteta Utrecht morali su brzo poboljšati tehniku mikroskopije koja se naziva ekspanzijska mikroskopija.

Njihova ažuriranja omogućila su im da u mikroskopu pogledaju objekte širine 20 nanometara, što je deseterostruko poboljšanje koje je koronavirus širine 100 nanometara učinilo jasno vidljivim.

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

Slike prikazuju više načina na koje koronavirus mijenja i deformira zaražene ćelije tokom razmnožavanja, što je istaknuto u video pregledu istraživanja koje je proveo New Scientist.

U osnovi, naučnici su otkrili da koronavirus, nakon što je inficirao ćeliju domaćina i umnožio se koliko god može, kopa prema van iz sićušnih niti na površini stanice zvane mikrovilice sa svojim šiljastim proteinom.

Poznavanje ovog načina bijega - kao i drugih načina koje otkrivaju ove slike - moglo bi pomoći naučnicima u razvoju učinkovitijih lijekova ili tretmana.

To je zasad nagađanje, naravno, ali kako se nastavljamo boriti s ovom pandemijom, svako malo novog znanja može napraviti veliku razliku...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije