Podaci zbunili naučnike: Naš svemir nije ravan, već je - zatvorena kugla?

Radiosarajevo.ba
Podaci zbunili naučnike: Naš svemir nije ravan, već je - zatvorena kugla?
Foto: ESA / Svemir

Kada se nalazite unutar nečega, teško je vidjeti oblik tog nečeg. Tako je i s naukom, koja još uvijek traga za konačnim odgovorom - kakvog je oblika naša galaksija? 

Još teže pitanje od tog jeste - kakvog je oblika svemir?

Godinama podaci koje imamo, kozmološki modeli i fizičari sugeriraju da je svemir ravan te da, ako bi poslali snop fotona kroz svemir, on bi samo išao u pravoj liniji. Ipak, nova studija tvrdi nešto sasvim drugačije. 

Prema podacima koje je prošle godine prikupio Planck satelit Evropske svemirske agencije (ESA), astronomi imaju novu teoriju - svemir je zakrivljen i zatvoren, nešto poput sfere na napuhavanje?!

Ovo znači da bi se onaj snop fotona koje smo maločas spomenuli vratio nazad odakle je krenuo. Ovo je velika i ozbiljna teorija. 

Prema izjavi Eleonore Di Valenino, voditeljice međunarodnog tima astronoma koji su objavili nalaze, njihovo otkriće predstavlja "svemirsku krizu", koja zahtijeva drastičnu i hitnu izmjenu stavova o trenutnom tzv. kozmološkom modelu konkordancije. 

Kako kažu, ključ zakrivljenja univerzuma leži u načinu na koji gravitacija savija put svjetla, što je efekt koji je predvidio Albert Einstein i koji se zavi gravitacijske leće. Ovo se ne odnosi na bilo kakvo svjetlo, već na kozmičku mikrotalasnu pozadinu (CMB). Riječ je o elektromagnetnoj radijaciji koja je ostala u prostoru između zvijezda i galaksija, koja datira iz perioda od oko 380 hiljada godina nakon Velikog praska kada su se formirali prvi neutralni atomi u svemiru. Kada blokirate sve druge izvore svjelosti, svemir blago sjaji, kao neka pozadinska statika - u pitanju je najstarije svjetlo u svemiru. 

Kad se pogledaju podaci Planckovog satelita, pokazuje da je CMB jače gravitacijski zakrivljen nego što bi trebao biti. Nazvali su ovo anomalija Alens - što je pitanje na koje nemamo odgovor, ali tim vjeruje da bi jedno objašnjenje moglo biti oblik našeg svemira.

Zakrivljeni svemir može objasniti ovu anomaliju, ali postoji nekoliko velikih problema - a važno je izdvojiti da su sve ostale analize Planckovih skupova podataka zaključile da su naši kozmološki modeli ispravni. To uključuje ravni univerzum. Postoje i neki drugi problemi, pa je tim pažljivo to zabilježio u svojoj studiji. Jedna je Hubble konstanta, brzina kojom se svemir širi. Ni dva mjerenja Hubble konstante se ne slažu, a zakrivljenost svemira samo čini njegovo predviđanje težim.

Astrofizičari George Efstathiou i Steven Gratton sa Univerziteta u Cambridgeu također su analizirali Planckove podatke za 2018. godinu i pronašli dokaze za zakrivljenost… ali, kad su ih uspoređivali s ostalim Planckovim skupom podataka i podacima akustičkih oscilacija barijena, pronašli su "snažne dokaze koji podržavaju prostorno ravni Svemir".

Dakle, čini se da velik dio podataka podržava teoriju o ravnom svemiru, a ne zatvorenom - sve osim one Alensove anomalije. To je pitanje koje treba riješiti, ali za sada to možda nije moguće.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Nature Astronomy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije