Pitali smo astronome: Da li će se i večeras na nebu iznad BiH vidjeti polarna svjetlost?

1
Radiosarajevo.ba
Pitali smo astronome: Da li će se i večeras na nebu iznad BiH vidjeti polarna svjetlost?
Foto: Facebook / Aurora borealis

Stanovnici Evrope i SAD-a u noći s petka na subotu imali su priliku uživati u posebnom prizoru koji se, zaista, rijetko viđa.

Naime, svjedočili smo prirodnom fenomenu koji se zove aurora borealis ili polarna svjetlost.

Ukoliko ste se se probudili tužni jer ste propustili ove čarobne prizore, ne brinite, oglasili su se engleski meteorolozi i objavili dobre vijesti. Kako tvrde, auroru borealis stanovnici Engleske vidjet će i večeras, 11. maja.

Aerodrom u Sarajevu uvodi nove usluge za putnike od 1. jula

Aerodrom u Sarajevu uvodi nove usluge za putnike od 1. jula

Zahvaljujući 'ekstremnoj' geomagnetskoj oluji, polarna svjetlost bila je puno vidljivija iz Britanije zbog kombinacije vedrog neba i povećane aktivnosti Sunca, javlja Met Office.

Ekipu portala Radiosarajevo.ba zanimalo je da li će se i večeras na nebu iznad BiH vidjeti polarna svjetlost i tim povodom kontaktirali smo Muhameda Muminovića, predsjednika Astronomskog društva Orion.

Fascinantno: Pogledajte ples polarne svjetlosti iznad gradova u BiH

Fascinantno: Pogledajte ples polarne svjetlosti iznad gradova u BiH

"Vrlo vjerovatno ćemo vidjeti polarnu svjetlost i u BiH, ali nije jednostavno prognozirati kojim intenzitetom, večeras oko 22 sata obavezno pogledajte prema sjeveru", kazao je Muminović za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, polarna svjetlost je svjetlosna pojava u visokim slojevima Zemljine atmosfere u obliku lukova, korona, pruga, zavjesa i raspršenih (difuznih) svijetlih ploha. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se pojavljuje rjeđe. Osim na Zemlji, opažena je i na Jupiteru i Saturnu.

Polarna svjetlost u Zemljinoj atmosferi nastaje kada brze električki nabijene čestice (na primjer ioni, elektroni) Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se ubrzavajući se prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti. Posebno je sjajna u doba velike Sunčeve aktivnosti (pojava mnogih Sunčevih pjega i baklji).

U nastavku donosimo neke od najfascinantnijih prizora koji su zabilježeni sinoć na nebu iznad bh. gradova:

Aurora dancing above Prnjavor, never thought I would live to see something as rare and strange as this. What a time to be alive. #aurora #auroraborealis

Posted by Bosko Hrgic on Friday, May 10, 2024

Aurora Borealis na nebu iznad Jajca! Jaka geomagnetna oluja, najviše klase G5, pogodila je jučer Zemlju, zbog čega je polarna svjetlost bila vidljiva i u nižim geografskim širinama.

Posted by JAJCE ONLINE on Saturday, May 11, 2024

Polarna svjetlost, koja se obično pojavljuje na polarnim područjima, ovoga puta pokazala je svoju ljepotu na nekim...

Posted by Varalići on Friday, May 10, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije