Aurora Borealis: Polarna svjetlost nam je sve bliže

Radiosarajevo.ba
Aurora Borealis: Polarna svjetlost nam je sve bliže
Foto: Pixabay / Aurora Borealis

Polarna svjetlost, spektakularni vizuelni fenomen koji inače može da se vidi u arktičkom krugu, mogao bi da bude vidljiv i u drugim dijelovima svijeta u narednih nekoliko dana, piše BBC.

Na tome bi trebalo da zahvalimo geomagnetnoj oluji koja će pogoditi Zemlju.

Stručnjaci iz Nacionalne institucije za okeane i atmosferu (NOAA), američke metereološke agencije, kažu da je oluja umjerenog intenziteta. Ipak, dovoljno je jaka da bi polarna svjetlost mogla da se vidi golim okom u Kanadi i na sjeveru SAD.

Šta je geomagnetna oluja?

Geomagnetna oluja je fenomen do kojeg dolazi zbog promjena u Zemljinoj magnetosferi. Događa se usljed sudara solarnog vjetra - odnosno čestica koje prolaze kroz solarni sistem - i Zemljinog magnetnog polja.

Oluja nastaje izbacivanjem koronalnih masa, odnosno emisija solarne plazme, koje putuju iz solarnih zona s jakim magnetnim poljima.

Potrebni su dani da bi oluje i stigle do Zemlje, ali najintezivnije Zemlju pogađaju u roku od svega 18 sati.

Ove sedmice je geomagnetna oluja doprinijela stvaranju čak tri eksplozije iz sunčevih zona - solarnih predjela smanjene površinske temperature.

Eksplozije putuju kroz svemir i uništavaju sve što im je na putu. Kada dođe do Zemlje, eksplozija se suočava sa atomima i molekulima u našoj atmosferi. Upravo tako nastaje polarna svjetlost na polovima. Na Sjevernom polu naziva se Aurora Borealis, a na Južnom - Aurora Australis.

Efekat

Nažalost, jake geomagnetne oluje imaju i neke neželjene nuspojave. One mogu da poremete napajanje strujom, komunikacije i satelite. Neki naučnici sumnjaju i da utiču na poremećaj biološkog sata kod ljudi i izazivaju promjene krvnog pritiska i otkucaja srca.

Ruski astrofizičar Sergej Bogačov kaže da je ovo najjača takva oluja u proteklih 18 mjeseci, ali joj je ipak dao ocenu tri na skali od jedan do pet.

U Američkoj metereološkoj agenciji kažu da ove eksplozije nisu opasne i da je malo vjerovatno da bi mogle da ugroze planetu.

Ovo nije ništa u poređenju s Velikom Sunčevom Olujom iz 1859. godine - najekstremnijom solarnom olujom zabilježenom do sada - kada je polarna svjetlost mogla da se vidi čak i na Bahamima.

U Izveštaju američke Nacionalne akademije nauka piše da bi „teški olujni scenario" mogao da prouzrokuje štetu od jedan do dva biliona dolara samo tokom prve godine, a svijetu bi trebalo četiri do 10 godina da se oporavi. Srećom, trenutna oluja će verovatno biti zapamćena samo kao „pojačana" polarna svjetlost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije