Pet predviđanja Stephena Hawkinga o našoj budućnosti

Radiosarajevo.ba
Pet predviđanja Stephena Hawkinga o našoj budućnosti
Foto: EPA / Stephen Hawking
Stephen Hawking je smatrao kako jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu ne dolazi iz svemira već od onoga što ljudi stvaraju.

Naučnici proučavaju genetski modificirane viruse i koriste ih za liječenje ljudskih bolesti, ali su otkrili i druge moguće aplikacije za njih. Na primjer, istraživači koji su stvorili virus koji bi mogli ubiti stanice raka otkrili su da također može smanjiti potrebu za pićem tako što će ga uvesti u neurone koji kontroliraju ponašanje ovisnika.

Hawking je vjerovao da postoje i drugi oblici života u svemiru i da nisu prijateljski nastrojeni. Godine 1983., zajedno je s Jamesom Hartleom u knjizi Kratka historija svega predstavio svoju teoriju "bez granica" koja opisuje kako je Zemlja nastala tokom Velikog praska. Prema Hawkingu, naš svemir je samo jedan od mnogih zasebnih svemira stvorenih nizom drugih prasaka. Kako još uvijek nema dokaza o tome da nismo sami u svemiru, postoji velika mogućnost da bi vanzemaljci mogli doći s lošim namjerama.

U svom posljednjem radu, A Smooth Exit from Eternal Inflation (Elegantan izlaz iz vječnog širenja) dovršenom dvije sedmice prije nego što je umro, Hawking je predvidio da će naš svemir na kraju izblijediti do tame, budući da će sve zvijezde ostati bez energije. Zato, po njegovom mišljenju, moramo doći do drugih svemira što je prije moguće ako želimo preživjeti.

Iako je Hawkingov život bio ovisan o umjetnoj inteligenciji, uopće joj nije vjerovao. Jednom je rekao da bi to mogao biti "najgori izum u historiji naše civilizacije" jer će možda zamijeniti čovjeka. Unatoč njenim trenutnim blagodatima, upozorio je kako bi daljnji razvoj ovakve tehnologije mogao biti kobna greška ako ne budemo svjesni rizika koje bi nam mogli donijeti.

Prema Hawkingovom mišljenju, agresija i iracionalno ponašanje su ljudske osobine kojih bismo se trebali riješiti. Međutim, izgleda kako sukobi u svijetu ne jenjavaju, a razvoj vojne tehnologije i oružja za masovno uništenje mogao bi nas dovesti do katastrofalnih posljedica koje bi značile kraj svijeta kakvog poznajemo.

Imamo rok od svega 100 godina, smatrao je Hawking, kako bismo pronašli idealan planet za život, inače ćemo umrijeti jer je naša planeta već dostigla tačku bez povratka. Kako bismo se spasili od problema kao što su ogromni rast stanovništva, zagađenja, uništavanje šuma, moramo postati multiplanetarna vrsta i pronaći nove svjetove.

stephen_hawking_infografika_aa.jpg - undefined

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije