Ovo nije viđeno na nebu od vremena Neandertalaca: U oktobru će se pojaviti opet

1
Radiosarajevo.ba
Ovo nije viđeno na nebu od vremena Neandertalaca: U oktobru će se pojaviti opet
Foto: Pexels / Ilustracija/Kometa

Kometa, koja se zadnji put mogla vidjeti sa zemlje u doba neandertalaca, ponovno se pojavio na nebu, a astronomi kažu da bi u dogledno vrijeme mogao biti vidljiv i golim okom, piše Guardian.

Astronomi su komet C/2023 A3 (Tsuchinshan–Atlas) otkrili početkom prošle godine, a pretpostavlja se da napravi krug oko Sunca u izduženoj putanji svakih 80.000 godina.

Dr. Gregory Brown s Kraljevskog opservatorija Greenwich kaže kako kometa dolazi iz oblaka Oort, koji leži izvan orbite Neptuna. "To je veliko, sferično područje oko Sunca u kojem se nalaze ledeni ostaci iz razdoblja u kojem se Sunčev sistem tek formirao", rekao je Brown.

Sjećanje na velikana bh. književnosti: Čitanjem poezije obilježen 80. rođendan Abdulaha Sidrana

Sjećanje na velikana bh. književnosti: Čitanjem poezije obilježen 80. rođendan Abdulaha Sidrana

Kometa je prošli mjesec bila najbliže Suncu, a očekuje se da će se Zemlji najviše približiti oko 13. oktobra. "Komete su sve svjetlije što su bliže Zemlji, ali i Suncu, pa nisu nužno najsvjetliji kad su najbliži samo Zemlji", kaže Brown i dodaje kako bi zbog toga najvidljiviji mogao biti oko 9. oktobra.

U tom će trenutku komet biti točno između Sunca i Zemlje, pa će ga najbolje biti gledati par dana prije i nakon tog datuma. "Komete vidljive golim okom vrlo su rijetke, a ovaj ima potencijal biti jedan od najvidljivijih u posljednjih nekoliko decenija. Svakako je vrijedno pokušati ga ‘uloviti‘", kaže Brown.

Planeta Zemlja večeras će dobiti mini Mjesec: Ova svemirska stijena "doputovala" je iz Arjuna

Planeta Zemlja večeras će dobiti mini Mjesec: Ova svemirska stijena "doputovala" je iz Arjuna

Ipak, teško je reći koliko će biti svijetao kako se bude približavao Zemlji: "Kako sada izgleda, već sada je u pravim uslovima vidljiv golim okom, a velike su šanse da postane još svjetliji. Koliko će uistinu biti svijetao, to doista ne znamo."

Šanse da ugledaju kometu imaju zaljubljenici u nebo i na južnoj i na sjevernoj hemisferi. Najbolje je pokušati ga pronaći vrlo rano ujutro prije zore i to u pravcu zviježđa Sekstant.

"U sljedećih nekoliko dana komet će zaobići Sunce, pa će od 13. oktobra postojati prilične šanse da se komet vidi kasno navečer, nakon zalaska Sunca, na zapadu prema zviježđu Volar".

Brown tvrdi kako će se komet golim okom izgledati poput mrlje na nebu, a rep bi mu trebao biti dobro vidljiv pomoću dalekozora ili malog teleskopa. Čak i ako nas ne čeka neka jako spektakularna nebeska pojava, zaljubljenici u astronomiju mogu uživati u saznanju da gledaju u kometu koji je se zadnji put sa Zemlje mogao vidjeti u kamenom dobu.

"Naravno, ne možemo znati koliko je komet tada bio svijetao i je li ga se moglo vidjeti", kazao je Brown, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije