Istraživanje pokazalo: Mikroplastika pronađena u ljudskom mozgu

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje pokazalo: Mikroplastika pronađena u ljudskom mozgu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Network Open otkrila je prisustvo mikroplastike u moždanom tkivu, posebno u olfaktornoj sijalici, dijelu mozga zaduženom za obradu mirisa.

Istraživači su analizirali mozgove 15 leševa, od kojih je osam imalo mikroplastiku, što sugeriše mogućnost njenog ulaska u mozak.

Ova otkrića izazivaju zabrinutost, s obzirom na to da su ranije studije pokazale da mozak može sadržavati do 20 puta više mikroplastike u poređenju s drugim organima. Iako nije jasno kako je mikroplastika dospjela do određenih mozgova, prisustvo ovih čestica moglo bi povećati rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Aleksandra Prijović šokirala mnoge fanove: "Povlačim se iz javnosti"

Aleksandra Prijović šokirala mnoge fanove: "Povlačim se iz javnosti"

Istraživači su pronašli 16 različitih plastičnih vlakana i čestica, čija je veličina varirala od 5,5 do 26,4 mikrometra. Najčešći tip plastike bio je polipropilen, a također su identifikovani poliamid, najlon i polietilen-vinil-acetat, koji se koriste u širokom spektru proizvoda od odjeće do pakovanja.

Ova otkrića ukazuju na hitnu potrebu za daljim istraživanjima kako bi se razumijeli potencijalni efekti mikroplastike na ljudsko zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije