Ovo je trik: Provjerite šta sve Google zna o vama

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je trik: Provjerite šta sve Google zna o vama
Foto: Pixabay.com / Google logo/Ilustracija

Ako vas je zanimalo šta sve Google "zna" o vama, odnosno, koje je informacije pohranio, evo odgovora.

TikTok korisnica @yorgoandlea objavila je kratki isječak koji pokazuje kako možete saznati koje podatke Google zna o vama. U isječku, ona odlazi na Google i traži 'ad settings google' i prijavljuje se, odavde se pomiče niz listu gdje možete brzo vidjeti da je Google pohranio njenu dob, spol, pa čak i jezike koje govori.

Također se čini da prikazuje stvari koje bi je mogle zanimati, poput 'arhitektura' i 'audio oprema'.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Snimka je prikupila milione pregleda, a ispod su se nizali komentari ljudi koji su bili iznenađeni koliko Google zna o njima.

Jedna je osoba napisala: "O Bože. Probala sam - koja količina informacija!"

Neko drugi je poručio: "Zastrašujuće je tačno."

@leakalache

try it!!! #fyp #fy #foryoupage #forupage #foryou #4upage #fypage

♬ Oh No - Kreepa

Treći je rekao: "Zato onemogućujem sve ove stvari."

Međutim, pojedini su otkrili da pohranjene informacije nisu tačne. Jedna osoba je napisala: "Zašto moj Google kaže da imam 44+ godina, ja doslovno imam 19?". Drugi se ubacio: "Navodno imam 65 godina i zanimaju me Utah i reality TV emisije."

Kao što vjerojatno znate, tražilica pohranjuje podatke o svojim korisnicima, kao što su videozapisi koje gledate, lokacija, podaci o kolačićima i oglasi na koje klikate. Prema Googleu, to radi kako bi 'njegove usluge radile bolje za vas'. Na stranici se objašnjava da "Google vaše oglase čini korisnijima na Googleovim uslugama (kao što su Pretraživanje ili YouTube), te na web-lokacijama i u aplikacijama koje prikazuju oglase u suradnji s Googleom".

"Dodaje: oglasi se temelje na osobnim podacima koje ste dodali na svoj Google račun, na podacima oglašivača koji su partneri s Googleom i Googleovoj procjeni vaših interesa. Odaberite bilo koji faktor da biste saznali više ili ažurirali svoje postavke."

Google obećava da nikada neće prodati vaše podatke, a kompanija kaže da ih koristi za "oglase učiniti relevantnima" dok ste online - ali to čini bez predaje vaših podataka oglašivačima.

Ako vam se ovo ne sviđa, uvijek možete isključiti personalizaciju oglasa u Googleu - tu opciju možete pronaći na istoj stranici s postavkama oglasa na kojoj ćete pronaći svoje podatke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije