Ovo je prvi viralni video u historiji interneta: Da li ste ga pregledali

Radiosarajevo.ba
Ovo je prvi viralni video u historiji interneta: Da li ste ga pregledali
U vremenu prije YouTube-a, dok je internet još uvijek bio u nastanku, gotovo je nepojmljivo bilo gledati video klipove kakve ih mi danas poznajemo.

No, onda se pojavio Gary Brolsma, web dizajner iz New Jersey-a, koji je jednostavno donio revoluciju u snimanju internet videa, kada je jednog dana odlučio da upali svoju kameru i snimi sopstvenu obradu pjesme „Dragostea Din Tei“. Ova pjesma moldavskog benda O-Zone postala je viralni hit zahvaljujući upravo Brolsmi koji je, nesvjestan te činjenice, snimio prvi viralni video uradak u historiji interneta.

U to vrijeme bilo je nezamislivo očekivati da bilo šta osim arhaičnih gifova postane popularno na internetu, a onda se krajem 2004. pojavio Brolsma, koji je internet preokrenuo za 180 stepeni. Uskoro je ovaj video uklonjen sa Newsground-a, kreativne platforme koja je dopuštala dijeljenje raznovrsnih sadržaja, ali ponovo je dospio na internet prostranstva kada je prvi put zaživjela YouTube platforma, postavši tako i jedan od prvih videa u historiji najpopularnijeg video servisa na svijetu, piše portal The Daily Dot.

Posebno je bilo zanimljivo vidjeti simpatičnog debeljuškastog tinejdžera, koji se u potpunosti razlikuje od tadašnjih zvijezda, kako postaje popularna ličnost i dospijeva na naslovnice magazina, a čak je bio gost poznatih emisija kao što je Good Morning America, The Tonight Show, te je jedno vrijeme bio i na vrhu VH1 liste top 40 internet superzvijezda.

Danas, kada su videi sasvim normalni ovo je samo najobičnija svakodnevica, no prije 12 godina vidjeti nekog da snima video od minut i pol sa kamerom od pet dolara je bilo nezamislivo, zbog čega je Brolsma-ina „Numa Numa“ postala vanvremenski hit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije