"Ovo je prilično precizno": Naučnici izumili AI 'kalkulator smrti' koji predviđa kad ćemo umrijeti?

0
Radiosarajevo.ba
"Ovo je prilično precizno": Naučnici izumili AI 'kalkulator smrti' koji predviđa kad ćemo umrijeti?
Foto: Pexels / AI tehnologija postaje sve impresivnija

Ako nije bilo dovoljno razloga za strah od procvata umjetne inteligencije (AI), naučnici su otkrili da se pomoću nje može, i to prilično precizno, predvidjeti kada ćemo umrijeti...

I dok mnogi ne žele tačno znati koliko dugo će živjeti, za one koji bi voljeli dobiti odgovor na to pitanje stvoren je AI kalkulator smrti, poznat kao 'life2vec', koji, kako tvrde, može predvidjeti kada će osoba umrijeti s iznenađujućom tačnošću.

"Koristimo tehnologiju koja stoji iza ChatGPT-a (nešto što se zove modeli transformatora) za analizu ljudskih života predstavljajući svaku osobu kao slijed događaja koji se događaju u njenom životu", navela je Sune Lehmann, glavna autorica studije iz decembra 2023. za New York Post. "Koristimo niz životnih događaja za predviđanje ljudskih života."

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Lehmann, koja je profesorica na Tehničkom univerzitetu u Danskoj, objasnila je kako funkcionira algoritam koji su razvili: algoritam uzima u obzir tipične stvari kao što su prihod, profesija, prebivalište i zdravstvena historija — kako bi se odredio očekivani životni vijek, navodno sa 78 posto tačnosti. Dakle, u biti s dovoljno informacija, model može odrediti vrlo precizno i kakva je vaša osobnost ali i kada ćete vjerojatno umrijeti. 

Istraživačka grupa upotrijebila je algoritam i predvidjela očekivani životni vijek 6 miliona Danaca, koji su varirali po spolu i dobi kako bi otkrili, koji će subjekti vjerojatno živjeti najmanje četiri godine nakon 1. januara 2016. Koristeći javne informacije svojih subjekata i dodjeljivanjem specifičnih 'digitalnih tokena' svakom podatku, life2vec je tačno predvidio ko će umrijeti do 2020. u više od tri četvrtine slučajeva.

Lenham je također istakla da niko od sudionika nije dobio svoja predviđanja, nazvavši da bi to bilo 'vrlo neodgovorno'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije