Ova aplikacija za vremensku prognozu “krade” vaše podatke i krišom skida novac

Radiosarajevo.ba
Ova aplikacija za vremensku prognozu “krade” vaše podatke i krišom skida novac
FOTO: Screenshot / Veoma važno da počnete da obraćate pažnju na sve podatke koje određene aplikacije traže

Novi izveštaj Wall Street Journala otkrio je da popularna aplikacija za vremensku prognozu od korisnika traži “neobičnu količinu podataka” i navodno ih pretplaćuje na određene servise bez njihovog znanja.

Ovo neobično ponašanje aplikacije Weather Forecast - World Weather Accurate Radar primijetila je sigurnosna kompanija Upstream Systems.

Aplikacija Weather Forecast - World Weather Accurate Radar - undefined

FOTO: Screenshot: Aplikacija Weather Forecast - World Weather Accurate Radar

Iz aplikacije stoji kineski proizvođač tehnologije TCL Communication Technology Holdings Ltd, a sudeći po stručnjacima, ona sakuplja brojne neobične podatke kao što su IMEI broj telefona, lokacija i mail adrese.

Wall Street Journal piše i da je aplikacija na prevaru pretplaćivala korisnike za “servise virtualne realnosti”.

Doduše, nije neobično da aplikacije za vremensku prognozu od korisnika traže podatke o lokaciji, ali je krajnje neobično traženje IMEI broja.

I dok IMEI tehnički može biti korišten da se neko prati, ovaj broj se smatra beskorisnim za maliciozne radnje.

Pod udarom se našla još jedna popularna aplikacija (AccuWeather) nakon što je otkriveno da je nastavljala da prati ljude iako su rekli da više ne žele da budu praćeni.

Zbog svega ovoga je veoma važno da počnete da obraćate pažnju na sve podatke koje određene aplikacije traže od vas, pa čak i one koje izgledaju krajnje bezopasno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije