Instant aplikacije na Androidu od sada brže i elegantnije

Radiosarajevo.ba
Instant aplikacije na Androidu od sada brže i elegantnije
Sve instant aplikacije učitavaju samo podatke potrebne za pokretanje isključivo na vašem uređaju.

Googleove instant-aplikacije posljednjih dana nisu baš na najboljem glasu.

Google mora ugraditi podršku za apsolutno svaki zamislivi uređaj i usporiti pristup aplikaciji i trošiti previše prostora. U najnovijoj nadogradnji, doduše, ovaj problem mogao bi postati stvar prošlosti.

Zahvaljujući unaprijeđenom paketu za developere, nove verzije instant aplikacija bit će prilagođene specifičnim profilima uređaja a u obzir će početi uzimati rezoluciju ekrana, arhitekturu čipa i konačno - jezik.

Manje, lakše, brže

Drugim riječima, nakon što skinete instant app, na svoj smartfon nećete dovlačiti sučelje visoke rezolucije i kineske znakove. Google očekuje da će ovaj "zaokret" u pisanju instant-appova korisnicima uštedjeti oko 10 posto prostora i konačno - ubrzati rad same aplikacije, izvještava Engadget.

Što se sadržaja u appova tiče, moguće ga je sačuvati na Oreu, Lollipopu ili novijim verzijama Androida. 

Kada možemo očekivati promjene?

Naravno, sama činjenica da je Google izbacio novi developer kit ne znači da će se sve instantne aplikacije instantno popraviti. Razvojnim timovima trebat će vremena da novitete ubace u programe, s tim da treba obratiti pažnju na činjenicu da će vrijeme čekanja biti osjetno kraće, pogotovo ako koristite uređaje koji još nemaju instaliran Oreo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije