Otvoren Bit Alliance Lab na Elektrotehničkom fakultetu u Banja Luci

Radiosarajevo.ba
Otvoren Bit Alliance Lab na Elektrotehničkom fakultetu u Banja Luci
Foto: Bit Alijansa / Banja Luka: Moderno opremljene učionice

Bit Alliance Lab zvanično je danas otvoren na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, a realiziran je zahvaljujući donaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u saradnji sa udruženjem IT kompanija "Bit Alijansa", saopćila je "Bit Alijansa". 

U svrhu opremanja savremene učionice, USAID je Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci donirao 20 računara visokih performansi koji će biti korišteni u izvođenju redovne nastave na Fakultetu kao i za razne projektne i vannastavne aktivnosti studenata.

"Bit Alliance Lab će imati višestruku namjenu, za laboratorijske vježbe studenta, ali i različite radionice koje će za studente ETF-a voditi IT eksperti iz kompanija članica Bit Alijanse", istakao je dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Branko Blanuša.

Blanuša je dodao da je ovo nastavak saradnje IT industrije i Fakulteta u polju obrazovanja stručnjaka za IT kompanije, zajedničkih projekta, zajedničkog nastupanja prema različitim nivoima vlasti i uprave, te međunarodnim organizacijama.

Udruženje Bit Alijansa je vodeće udruženje IT kompanija u BiH čije članice upošljavaju preko 2.200 zaposlenika.

U cilju unapređenja IT obrazovanja u BiH, Bit Alijansa aktivno sarađuje sa obrazovnim ustanovama u zemlji, a rezultat te saradnje je i ova donacija usmjerena prema Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci.

"IT kompanije u BiH se skoro svakodnevno suočavaju sa nedostatkom radne snage, te su projekti u oblasti unapređenja IT obrazovanja veoma značajni jer ulaganje u obrazovanje nam garantuje da ćemo imati nove generacije IT stručnjaka sa potrebnim znanjem i vještinama koje im garantuju posao i uspješnu karijeru u IT sektoru", rekao je Armin Talić, generalni menadžer Udruženja Bit Alijansa.

Tatjana Vučić, branch menadžer Bit Alijanse za Republiku Srpsku je istakla kako je značaj današnjeg otvaranja Bit Alliance Lab računarskog laboratorija višestruk, te naglasila kako je ovo ključan momenat u kom Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci postaje žarište svih IT dešavanja u Republici Srpskoj i regionu.

Pored izvođenja redovne nastave na Fakultetu, Bit Alliance Lab će biti korišten i za održavanje besplatnih radionica za studente koje će održavati IT stručnjaci iz članica Bit Alijanse, te za realizaciju škola programiranja za mlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije