Otkrivena eksplozija supermasivne crne rupe u našoj galaksiji

Radiosarajevo.ba
Otkrivena eksplozija supermasivne crne rupe u našoj galaksiji
Foto: Alan Ćatović / Naša galaksija

Naučnici vjeruju da je supermasivna crna rupa u centru Mliječnog puta pokrenula "kataklizmičnu" eksploziju i to u vrijeme dok su naši najraniji preci u Africi hodali Zemljom.

Novo istraživanje pokazuje kako je eksplozija bila prije 3,5 miliona godina - 63 miuliona nakon što je asteroid uništio dinosaurse. Nuklearna eksplozija je bila toliko jaka da se njen utjecaj osjetio na udaljenosti od najmanje 200.000 svjetsosnih godina, kažu naučnici. 

Kataklizmična baklja u obliku konusa putovala je prema oba pola galaksije - u duboki svemir.

Profesor Joss Bland-Hawthorn sa Univerziteta u Sidneyju u Australiji rekao je kako je baklja bila kao neki svjetionik. 

Njegov je tim u Australiji ASTRO 3D opisao ovu pojavu kao "titanski, široki snop energije". Također, rekli su kako je to izgledalo kao "buđenje uspavanje ljepotice ili zmaja", piše Daily Mail

Astronomi su dugo sumnjali kad je taj događaj bio - i sad su ga napokon datirali. U galaktičkim pojmovima, to se dogodilo jako nedavno

"Ovo je dramatičan događaj koji se dogodio prije nekoliko miliona godina u historiji Mliječne staze. Masivna energija i radijacije je došla iz centra galaksije i došla u okolnu materiju. Fenomen je poznat kao 'Seyfert flare', kreira dva enormna ionizirajuća konusa koji klize kroz galaksiju ", rekla je profesorica Lisa Kewley, direktorica ASTRO 3D-a. 

Eksplozija je bila toliko velika da bi bila povezana s bilo čime osim nuklearnom aktivnošću povezanom s crnom rupom.

Nazvana "Sagittarius A", veća je 4.2 miliona puta od Sunca. 

"Ovi rezultati otvaraju mogućnost za totalnu drugačiju reinterpretaciju evolucije i prirode", rekla je Dr. Magda Guglielmo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije