Otkrijte tajne kodove za svoj Samsung Galaxy

Radiosarajevo.ba
Otkrijte tajne kodove za svoj Samsung Galaxy
/ FOTO: The Verge
Tajni kodovi za mobitele postoje praktično otkako je samih uređaja. Danas, u eri pametnih telefona, funkcije su se samo proširile.

I dok postoje neki općeniti kodovi, postoje i oni specifični za proizvođača – pa čak i pojedine modele uređaja. Što onda sve od očiju korisnika krije Samsungova linija Galaxy?

Zanimljivo je svakako to da je Samsung na svojim uređajima onemogućio pristup tajnim kodovima vezanim uz mobilnu platformu Android – tj. kodove koji funkcioniraju samo na njoj.

Naravno, kako u pogonima za testiranje uređaja i dalje trebaju pristup nekima od značajki skrivenih od očiju potrošača, zapravo su samo izmijenili kodove, ili bolje rečeno – prilagodili ih svom softveru.

Prije nego se počne igrati s kodovima vrijedi uobičajeno upozorenje da se sve radi na vlastitu odgovornost te da su kodovi u nastavku u pravilu namijenjeni iskusnijim korisnicima.

Sve što je potrebno je pristup brojčaniku (dialeru) nekog od uređaja iz Samsungove linije Galaxy (iako neće svi kodovi raditi na svima) te tipkanje koda.

*#06#

Ovaj klasični kod bi trebao raditi na baš svim mobitelima svih brandova. On služi za pokazivanje IMEI broja (INternational Mobile station Equipment Identity), jedinstvenog za svaki uređaj. Njega potrošači ne bi trebali pokazivati niti dijeliti s drugima.

*#07#

Ovaj kod je univerzalac, baš poput prethodnoga, ali ovaj put služi za prikazivanje SAR vrijednosti uređaja (Specific Absorption Rate), ili kako se u razgovorima zna reći ‘koliko mobitel zrači u radu’.

*#0*#

Stigli smo do prvog servisnog koda za Samsungove mobitele. Ovaj kod otvara mogućnost testiranja LCD-a, hardvera i mnogih drugih dijelova uređaja. Izborniku koji se otvara ovim kodom uglavnom pristupaju serviseri koji trebaju ispitati što ne štima s uređajem, ali u kućnoj radinosti se mogu zabaviti svi. Moguće je testirati boje, vibracijski motor, kameru, zaslon osjetljiv na dodir, zvučnike i sve druge senzore.

*#1111#

Unosom ovog koda korisnik će vidjeti verziju softvera instaliranog na mobitelu.

*#2222#

Ovaj će od prikazati hardversku verziju uređaja.

*#1234#

Ovaj kod prikazuje PDA i firmware informacije poput verzija AP-a, CP-a i CSC-a.

*#12580*369#

Ovaj kod će prikazati ranije spomenuti PDA i firmware verzije, uz dodatak hardverskih informacija poput RF cal i HW Rev. (revizije i sl.).

*#7353#

Kao i jedan od prethodnih kodova, ovim se može aktivirati testiranje brojnih senzora i dodataka u uređaju poput vibracije, zaslona, senzora za osvjetljenje, akcelerometra i dr.

*#0011#

Ovaj kod prikazat će status GSM mreže (registracijski status, pojas i dr.)

*#0228#

Koga zanimaju tehnički detalji vezani uz bateriju uređaja, valja isprobati ovaj kod.

*#9090#

Ovaj kod će omogućiti kontrolu naprednih dijagnostičkih parametara poput RAM dumpa i sl.

*#7412365*

Za više informacija o firmwareu kamerice na uređaju valja iskoristiti ovaj kod.

*#34971539#

Baš kao i prethodni kod, ovaj će prikazati detalje vezane uz kamericu ali u mnogo više parametara te uz mogućnost nadogradnje firmwarea. Međutim, savjetuje se da opciju nadogradnje ne koristite.

*#0808#

Ovim kodom moguće je upravljati postavkama USB veze na uređaju. Kao i u ranijem slučaju, ne koristite osim ako ne znate točno što želite napraviti.

*#9900#

Ovaj kod omogućuje ulaz na tzv. System Dump izbornik koji se može iskoristiti za mnogo naprednih značajki. Kao i ranije, s ovim će se znati služiti tek mobilni entuzijasti.

*#2663#

Svaka komponenta ima svoj softver koji upravlja njime, a izuzetak nije ni zaslon. Ulaskom u izbornik ovim kodom otvorit će se mogućnost nadogradnje TSP i TK firmwarea (Touch Screen i Touch Key), no s tim uvijek valja biti oprezan…

*#22558463#

Ko želi jednostavno resetovati ukupno vrijeme razgovora na uređaju može se poslužiti s ovim kodom. Pristupiti značajki je moguće i bez koda, ulaskom u izbornik Call log > More > Call Duration > Reset.

*#272*IMEI#

Ovim kodom moguće je prikazati i izmijeniti CSC (Sales Code) uređaja. Ako ne znate čemu koja opcija služi – zaobiđite stvar.

#7465625*638*#

Ovo je, riječima ASKVG-a, vrlo napredan kod koji omogućuje umetanje tzv. Network Lock Control ključa. Ne ubacujte nikakav broj osim ako ne znate tačno što činite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije