Novi virus se širi putem Facebook Messenger-a

Radiosarajevo.ba
Novi virus se širi putem Facebook Messenger-a
Arhiv / Ilustracija
Zavisno od operativnog sistema, jezika ili tipa uređaja na kojem se koristi Facebook Messenger, virus će instalirati program koji će prouzrokovati najviše štete.

Korisnici Facebook-a koji vole komunicirati sa svojim prijateljima putem Messenger-a ovih dana bi trebali biti posebno oprezni zbog virusa koji instalira različite maliciozne programe na računar. 

Naime, virus se širi putem poruke koja se prikazuje kao da dolazi od nekog prijatelja. Poruka sadrži link s imenom prijatelja.

Ukoliko kliknete na taj lik otvara se fotografija s profila vašeg prijatelja koja je prikazana kao da sadrži video. Samim klikom pokrećete instalaciju programa, prenosi B92 

Među programima koji su do sada uočeni su SMS premium pretplata za preuzimanje lažnih dokumenata ili WAP Billing, program koji će automatski skidati novac s računa za mobilni. 

Stručnjaci za sigurnost savjetuju svima da koriste Facebook Messenger, ali i druge programe za chat jako oprezno i ne klikću na linkove bez provjere s prijateljem o čemu se tu tačno radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije