Ogromna rupa u Sunčevoj atmosferi: Solarna oluja pogodit će Zemlju u nedjelju

4
Radiosarajevo.ba
Ogromna rupa u Sunčevoj atmosferi: Solarna oluja pogodit će Zemlju u nedjelju
PrtScr / Snimak površine Sunca

Očekuje se da će Zemlju 4. septembra pogoditi geomagnetska oluja umjerene jačine jer solarni vjetar izlazi iz ogromne rupe u Sunčevoj atmosferi.

U četvrtak je Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC) američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) upozorio da će se ove nedjelje "vjerojatno" dogoditi geomagnetska oluja nivoa G2.

Geomagnetska oluja veliki je poremećaj za Zemljinu magnetosferu — područje koje okružuje Zemlju kojim dominira magnetsko polje našeg planeta.

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Magnetosfera se može poremetiti svaki put kada sunce izbaci materijal prema nama, poput toka nabijenih čestica poznatih kao solarni vjetar.

Ove interakcije između sunčevog materijala i magnetosfere proizvode intenzivna strujanja i zagrijavaju gornje dijelove naše atmosfere. To može imati razne vrste učinaka, uključujući povećanje otpora na satelite u niskoj Zemljinoj orbiti, mijenjanje putanje radio signala i stvaranje pogrešaka u satelitskoj navigaciji, pa čak i stvaranje štetnih struja u električnim mrežama na zemlji. Ove interakcije također mogu uzrokovati šarene aurore na nebu.

Geomagnetske oluje mjere se u rastućoj snazi ​​od G1 do G5 - od najslabije do ekstremne.

SWPC navodi da oluja G2 može uključivati ​​poremećaj kratkotalasnog radio signala, što može uticati na radio operatere i navigacione sisteme, ali se ne očekuje da izazove šumske požare ili prekid na električnim vodovima kao što je to bio slučaj s najvećom solarnom olujom u zabilježenoj historiji.

Ipak, stanovnici na višim geografskim širinama će moći da posmatraju "ples" aurora na noćnom nebu.

Posljednjih mjeseci smo imali priliku da vidimo slične događaje usljed povećane solarne aktivnosti koja je povezana sa ciklusom aktivnosti Sunca.

Sunce se kreće prema fazi solarnog maksimuma kada će njegova aktivnost biti najviša. NASA tvrdi da se taj vrhunac očekuje 2023. godine te možemo očekivati i da intenzivnije solarne oluje pogode našu planetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije