Održan drugi Code Smash Hackathon – pobjednici tim „Epsilon“

0
Radiosarajevo.ba
Održan drugi Code Smash Hackathon – pobjednici tim „Epsilon“
Foto: Hacakaton / Tim Epsilon

Završeno je drugo po redu takmičenje za studente softverskog inženjerstva pod nazivom „Code Smash“, u organizaciji Politehničkog fakulteta Zenica i IT kompanije Softray Solutions. Studenti podijeljeni u timove, rješavali su problem koji se tiče uspostavljanja sistema vakcinacije u Bosni i Hercegovini. Za tri tima sa najboljim rješenjima su obezbijeđene vrijedne nagrade, a tim povodom upriličena je finalna ceremonija uručivanja nagrada u prostorijama ovog Fakulteta.

Svi prisutni su se složili da su prezentovane ideje zaista kreativne, te su napravljene s ciljem uspostavljanja sistema vakcinacije u Bosni i Hercegovini, no prema ocjenama žirija najkreativniji bio je tim „Epsilon“ koji je osvojio vrijednu novčanu nagradu u iznosu od 2.500,00 KM. Drugo mjesto zauzeo je tim „Delta“ koji je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 1.500,00 KM, dok je treće mjesto osvojio tim „Beta“ sa osvojenom novčanom nagradom u iznosu od 1.000,00 KM“, izjavio je prof.dr.sc. Sabahudin Jašarević, dekan Politehničkog Fakulteta.

Nagrade pobjedničkim timovima uručio je prof.dr.sc Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, koji je tom prilikom izjavio: „Čestitam Politehničkom fakultetu i suorganizatorima, a posebno studentima koji su učestvovali na ovom takmičenju.“

Prof. dr Samir Lemeš, šef Katedre za softverski inžinjering Politehničkog fakulteta istakao je kako je posebno saradnja s IT kompanijama značajna za ovaj odsjek, koji je nedavno uspostavljen s namjerom jačanja podrške izgradnji informacionog društva u BiH.

I studenti su izrazili zadovoljstvo što su u ovim izazovnim vremenima, tokom pandemije imali priliku steći uvid u realne projekte i poslovne poduhvate s kojima će se mnogi od njih uskoro susresti.

Tokom ovogodišnjeg Hackathona smo imali priliku steći jedinstveno iskustvo rada u toku pandemije kakva do sada nije zadesila čovječanstvo. Upravo je to i bio ključ našeg uspješnog rješenja - pronalazak najlakšeg i najbržeg načina vakcinacije građana, jer smo uz odličnu zabavu uspjeli da uđemo u srž tematike. Ideje o svim funkcionalnostima aplikacije smo dobili kroz stalne diskusije i istraživanja postojećih rješenja kao i njihovih problema. Također, vodili smo računa o vrlo složenom uređenju zdravstva Bosne i Hercegovine, te smo nastojali napraviti univerzalno rješenje za sve nivoe.

Naravno, veliki udio u našem uspjehu je imala i naša mentorica Amra Mujčinović Baručija, koja je svojim znanjem i iskustvom navodila naš tim u pravom smjeru. Uživali smo u izradi dizajna korisničkog sučelja mobilne aplikacije namijenjene primarno građanima, te web aplikacije primarno namijenjene medicinskim radnicima. Veliku pažnju smo posvetili detaljima koji bi nas istaknuli u odnosu na druge, npr. mogućnost mobilnog tima, prijave nuspojava korištenjem chatbota itd...“, izjavio je Harun Smaka, predstavnik pobjedničkog tima „Epsilon“.

Cilj ovog takmičenja, između ostalog bio je potaći studente da dodatno razvijaju svoje znanje i vještine vezane za programiranje, ali istovremeno da rade na razvoju kreativnih ideja i njihovih funkcionalnosti, izjavila je Ilma Pašić, koordinatorica ovogodišnjeg Code Smash Hackathona, te dodala:

Od velike je važnosti da kroz ovakve događaje skrenemo pažnju na kapacitete, te kreativne ideje koje studenti imaju. Nažalost, u većini slučajeva izostane adekvatna podrška institucija i organizacija koje bi ih podržale prilikom implementacije.“

Ostali sponzori koji su podržali organizaciju takmičenja su: UniCredit banka, te Institut za zdravlje i sigurnost hrane. Osim ovih sponzora, kao medijski sponzori, drugi Code Smash hackathon podržali su: RadioSarajevo.ba, RTV Ze, Zenicablog.ba i Zenit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije